5 trendów w kuchni roślinnej – jedz kreatywnie i odpowiedzialnie

Popularyzacja roślinnych trendów w odżywianiu, wegetariańskie i wegańskie inicjatywy, restauracje wege – w naszym kraju kuchnia roślinna zyskuje coraz większą popularność. Wybierając „zieloną kuchnię”, możemy jeść nie tylko zdrowo, ale i różnorodnie.

Oto 5 najważniejszych trendów towarzyszących kuchni roślinnej – od odpowiedzialności za produkt, przez miejsce jego pochodzenia, po smaczne i zróżnicowane posiłki, które z łatwością możemy wprowadzić do codziennej diety.

  • Zielony skład i czysta etykieta

Już blisko połowa Polaków nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa, wybierając kuchnię roślinną. Ten trend intensywnie rozwija się zarówno z powodów zdrowotnych, z przyczyn etycznych, jak i w kontekście ochrony środowiska.  

Znajduje to odzwierciedlenie w propozycjach producentów żywności, którzy wprowadzają na rynek  produkty oparte wyłącznie na roślinnych, w 100% naturalnych składnikach, pozwalające przyrządzać zdrowe, pełnowartościowe i zbilansowane posiłki. Coraz częściej składniki te pochodzą z upraw BIO i są wytwarzane w poszanowaniu środowiska i natury.

  • Kraj pochodzenia

W świecie masowej produkcji coraz większa wartość przypisywana jest autentyzmowi oraz lokalnemu pochodzeniu składników. Zaufane i pewne źródło pozyskiwania składników gwarantuje oryginalność i wyjątkowy smak. Producenci sięgają więc po wyselekcjonowane, naturalne składniki z miejsc, które zapewniają smak lokalnej kuchni. Nowa na rynku marka Yummity w swoich wegańskich Szybkich Daniach inspirowanych kuchniami świata wykorzystuje na przykład rodzynki z Turcji, polską kukurydzę, amarantus z Peru, indonezyjski cynamon czy kmin rzymski z Indii.

  • Kreatywność i innowacja

Kuchnia roślinna to kuchnia kreatywna! Dążenie do zachowania 100% zielonego i zdrowego składu skłania producentów do poszukiwań zamienników składników i prowadzi do odkrywania nowych rozwiązań. W produktach pojawia się więc np. cukier kokosowy powstający z żywicy, uzyskanej z pąków kwiatów palm kokosowych, który jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny.
Innowacją jest też stosowanie węgla aktywowanego z palonych łupin kokosa. Jest to całkowicie naturalny barwnik spożywczy, którego stosowanie jest przyjazne dla środowiska, ponieważ pozwala wykorzystać to, co dotychczas stanowiło odpad po produkcji wyrobów kokosowych.

  • Superfoods

Naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki o korzystnym wpływie na organizm, zyskały miano superfoods. Znajdziemy wśród nich na przykład nasiona chia, amarantus, komosę ryżową (quinoa) czy surowe kakao. Dostarczają one witamin, składników mineralnych oraz innych substancji bioaktywnych, przez co pozytywnie wpływają na organizm. Są wykorzystywane przez producentów jako składniki produktów do przygotowywania dań i deserów.

  • Zdrowo i różnorodnie

Kuchnia roślinna staje się coraz bardziej urozmaicona, a producenci dbają, by oferowane produkty były częścią zbilansowanej diety. Często więc ich składy opracowywane są z pomocą dietetyków i z uwzględnieniem naszych codziennych potrzeb żywieniowych. Co więcej, ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i szybkie, a bogaty wybór propozycji pozwala jeść zdrowo i różnorodnie. Gwarancją bezglutenowych, pełnowartościowych dań są np. produkty marki Yummity. Bazują one na bezglutenowych, pełnoziarnistych mąkach, kaszach, brązowym ryżu, strączkach, warzywach, owocach i przyprawach, dzięki czemu są bogate w błonnik, składniki mineralne i witaminy.

Szeroka oferta dań i produktów roślinnych na rynku sprawia, że „zielona kuchnia” staje się coraz bardziej dostępna, a rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nie stanowi już aż tak wielkiego wyzwania. Jedzmy więc kreatywnie i odpowiedzialnie – smacznie i naturalnie!