Czarna rzepa – magiczne warzywo. Czy wiesz, dlaczego warto ją jeść?

Ma kształt bulwy, której białe wnętrze pokryte jest czarną skórką. Wyróżnia się też ostrym smakiem, który doda charakteru każdemu daniu. Mowa o czarnej rzepie – warzywie o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i nie tylko, bo czarna rzepa jest też znana jako naturalny kosmetyk. Przeczytaj więcej na jej temat i przekonaj się, dlaczego warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie.

Co kryje w sobie korzeń czarnej rzepy?

Dla kogoś, kto na co dzień stara się dbać o zdrowe odżywianie, niepozorna czarna rzepa (inaczej zwana czarną rzodkwią) to prawdziwy skarb natury. Zawiera związki siarki, białko, witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, w niewielkich ilościach miedź, selen, cynk, a przede wszystkim antocyjany i fitosterole, czyli związki pomagające zwalczyć stres oksydacyjny w organizmie. Podobnie, jak inne warzywa, czarna rzodkiew kryje w składzie błonnik pokarmowy, który przedłuża uczucie sytości po posiłku i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.(1,2)

Jakie są korzyści z jedzenia czarnej rzepy?

Bardzo znaną właściwością czarnej rzepy, która czyni z niej produkt chętnie wykorzystywany w medycynie naturalnej, jest zdolność do oczyszczania wątroby z zalegających w niej toksyn. W połączeniu z naturalną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia jest silnym środkiem odtruwającym, żółciotwórczym i żółciopędnym. Oprócz tego działa moczopędnie, rozkurczowo, wiatropędnie i pobudzająco na krążenie krwi. Czarną rzodkiew zaleca się osobom osłabionym, potrzebującym wzmocnienia i wsparcia dla odporności. Ponadto jedzenie czarnej rzepy może pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, dlatego warto stosować ją jako środek profilaktyczny wobec schorzeń sercowo-naczyniowych. Działanie antyoksydacyjne redukuje natomiast ryzyko niektórych nowotworów.(1,2) Niestety, chociaż wspomaga  odtruwanie układu pokarmowego, osoby o wrażliwych żołądkach mogą po zjedzeniu czarnej rzepy skarżyć się na ból brzucha i dyskomfort, tym bardziej, jeżeli porcja była obfita.

Czarna rzepa w pielęgnacji urody

Najbardziej znanym kosmetycznym zastosowaniem czarnej rzodkwi, jest używanie jej soku lub nalewki jako wcierki w skórę głowy. Regularne stosowanie zabiegu świetnie wpływa na kondycję włosów, wzmacniając ich cebulki, ograniczając wypadanie oraz pobudzając do wzrostu. Jak przygotować wcierkę? To dosyć proste, bo wystarczy zetrzeć kawałek rzepy nad gazą, używając tarki o drobnych oczkach. Następnie wystarczy odcedzić sok i wetrzeć go w skalp, potem nałożyć czepek, owinąć głowę ręcznikiem i zostawić na co najmniej pół godziny, a po tym czasie spłukać.

Jeśli ten sposób jest dla Ciebie zbyt skomplikowany, możesz zainwestować w kosmetyki z wyciągiem z czarnej rzepy w składzie.

Czarna rzepa działa też na urodę od środka. Jedząc ją, dostarczasz organizmowi dawkę cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie odbijają się na wyglądzie skóry i pomagają zachować jej młody wygląd na dłuższy czas.

Jak serwować czarną rzepę?

Jeśli do tej pory czarna rzodkiew nie gościła na Twoim talerzu, pewnie zastanawiasz się, co właściwie możesz z niej przyrządzić. Otóż najprostszym sposobem na przemycenie jej do jadłospisu jest surówka. Do tartej rzepy możesz dodać marchewkę lub/ i jabłko oraz skropić całość oliwą. Ciekawym sposobem na podanie czarnej rzepy jest przygotowanie z niej warzywnych chipsów z piekarnika. Czarną rzepę możesz też połączyć z jogurtem naturalnym i przyprawić dla smaku solą i pieprzem. Innym sposobem jest ugotowanie zupy warzywnej z dodatkiem czarnej rzepy – przekonasz się, że będzie pyszna!

 Źródła:

  1. Staughton J. 7 Amazing Benefits Of Black Radish. https://www.organicfacts.net/black-radish.html Data dostępu: 8.01.2019
  2. Różnański H. Czarna rzepa – Raphanus sativus niger i Raphacholin. http://rozanski.li/401/czarna-rzepa-raphanus-stivus-niger-i-raphacholin/ Data dostępu: 8.01.2019