Zorganizowanie idealnego wesela lub chrzcin wymaga od zainteresowanych sporego zaangażowania. Bardzo dużo czasu oraz uwagi poświęca się wyborze firmy cateringowej. Wiadomo, że samodzielne przygotowywanie potraw na dużą ilość osób jest w wielu przypadkach niemożliwe.

Osoby organizujące takie uroczystości nie chcą sobie tym zaprzątać głowy i wolą pozostawić to profesjonalistom. Przy wyborze firmy cateringowej trzeba się jednak kierować kilkoma istotnymi kryteriami, aby w późniejszym terminie nie żałować swojej decyzji. Przede wszystkim chodzi o renomę takiej firmy, a więc czy jest ona poważana wśród społeczeństwa i polecana przez pozostałych użytkowników. Rozmawiając z szefem należy podpytać o kwestie związane z konsultacjami na temat menu. Klient powinien mieć wpływ na ostateczne menu, dobierając do niego własne potrawy, nie opierając się jedynie na gotowym menu.

O jakich pytaniach nie można zapomnieć?

Podejmując ostateczną decyzję nie można zapomnieć o tym, aby spytać o ilość dań ciepłych oraz zimnych. Jeśli będzie ich zbyt mało, zawsze można to negocjować chyba, że firma jest na to zamknięta. W takich przypadkach należy zrezygnować z jej usług. W ofercie powinno znaleźć się przynajmniej kilka dań ciepłych oraz jeszcze więcej dań zimnych, w formie przekąsek. 

Zainteresowani mogą również zapytać o lekkość przygotowywanych dań oraz możliwość stworzenia menu dziecięcego. Wiadomo, że na weselach oraz chrzcinach pojawia się wiele młodych osób, dlatego dorosłe menu może im nie smakować. Firmy cateringowe nie powinny jednak robić problemów z dodaniem kilku dziecięcych dań do serwowanego menu. Poza tym należy zwrócić uwagę na to, aby potrawy nie były ciężkostrawne. Goście mogą wtedy nie mieć ochoty na zabawę. Istotną kwestią jest także rodzaj przygotowywanych dań, a więc nie wszystkie powinny być mięsne. Istnieją osoby, które nie jedzą mięsa i trzeba to uszanować. Należy więc podpytać o możliwość wplecenia w menu kilku dań wegańskich. 

Kwestie poboczne

Dobierając firmę cateringową na wesele lub chrzciny warto pamiętać również o kilku kwestiach pobocznych:

  • serwowana zastawa lub też wykonanie dekoracji stołowej,
  • preferowana kuchnia, np. włoska, francuska, czy też orientalna lub dietetyczna.

Klienci powinni wybierać dla siebie takie firmy, które są otwarte na sugestie płynące z zewnątrz. Jeśli pomiędzy obiema stronami nie będzie współpracy, wtedy uroczystość pod kątem cateringu może zakończyć się totalnym fiaskiem. Nie wolno do tego dopuścić, dlatego tak ważnym procesem jest wybranie idealnej firmy zajmującej się przygotowaniem cateringu.