Zarówno warzywne kotlety, jak i młoda kapustka są doskonałymi daniami obiadowymi. Z powodzeniem mogą zastąpić mięso, które tak często pojawia się na naszych stołach. Kotlety czy kapusta? Oba dania z pewnością skradną nasze podniebienia! Przedstawiamy sprawdzone przepisy oraz propozycje dodatków dla prawdziwych smakoszy.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Dania z młodej kapusty przygotowujemy wiosną i latem, kiedy mamy ochotę na lekki i pożywny posiłek. Przepis na młodą kapustę nie jest trudny w przygotowaniu, ale dość pracochłonny. Jednak warto poświęcić czas, by delektować się tym pysznym smakiem. Jeżeli wykorzystamy większą ilość składników, danie może nam starczyć na kilka dni. Jak przygotować młodą kapustę? W pierwszej kolejności musimy ją obrać z wierzchnich liści i poszatkować. Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody, tak aby pokryła dno. Kapustę gotujemy, a następnie dusimy pod przykryciem.

Sekretem pysznej kapusty jest odpowiednio przygotowana zasmażka. Wystarczy tylko rozpuścić masło na patelni, wsypać mąkę, smażyć chwilę i zalać wodą z kapusty. A teraz czas na znakomite dodatki! Warto wykorzystać podsmażoną na złoty kolor cebulę, żeby dodać potrawie jeszcze więcej smaku i aromatu. Cienką kiełbasę kroimy w grubą kostkę. Składniki wrzucamy do garnka, a po chwili dodajemy zasmażkę. Młoda kapusta lepiej smakuje ze świeżym koperkiem, solą i pieprzem. W tym przypadku nie ma konieczności dodawania więcej przypraw, ponieważ danie samo w sobie jest doskonałe i aromatyczne.

Kotleciki z kalafiora

Kotlety z kalafiora zaskoczą nawet wytrwałych mięsożerców. Są doskonałą alternatywa dla mięsa, szczególnie w upalne dni, kiedy mamy ochotę na lżejsze danie. Jak przygotować kotlety z kalafiora? Przepis wymaga zastosowania kilku głównych składników. Należy połączyć ugotowanego kalafiora, jajka, posiekaną cebulę, szczypiorek, czosnek, bułkę tartą oraz bułkę pszenną namoczoną w mleku. Później trzeba je pomieszać i doprawić ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem i ostrą papryką.

Następnie formujemy małe kotleciki. Podobnie jak w przypadku kotletów schabowych należy obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Alternatywą dla tego ostatniego składnika są płatki kukurydziane. Teraz wystarczy tylko usmażyć kotleciki na złoty kolor i podawać od razu po przygotowaniu. Jeżeli nie możemy się zdecydować, czy zrobić na obiad młodą kapustę czy kotleciki z kalafiora, można połączyć te dwa dania, tworząc pyszny warzywny posiłek.

Z czym podawać młodą kapustę i kotleciki z kalafiora?

Obydwa dania można podawać w towarzystwie młodych ziemniaczków, zarówno gotowanych, jak i pieczonych ze skórką. Szczególnie młoda kapustka bardzo dobrze komponuje się ze świeżą bagietką posmarowaną masłem czosnkowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować ją przy okazji grillowania kiełbasy, karkówki lub kurczaka. Kotleciki znakomicie smakują z sałatką ze świeżych warzyw lub zasmażanej marchewki z groszkiem. Warto również wykorzystać sezonowe warzywa, takie jak szparagi, pomidorki lub przygotować mizerię ze śmietaną.