Jabłeczniki, babki czy mazurki – to typowo polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach od wielu lat. Tradycyjne polskie przepisy w najróżniejszych odsłonach to doskonały przykład na to, że polska kuchnia ma się czym pochwalić.
Kuchnia włoska, meksykańska czy azjatycka...
Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!
Krewetki w cieście piwnym
Krewetki smażone na głębokim...
Choć w powszechnej świadomości pochodzenie makaronu wiele osób wiąże z Włochami, to jednak kolebkę tego produktu stanowią starożytne Chiny. To stamtąd sprowadzono (i zmodyfikowano recepturę na) makaron. W Chinach oraz innych państwach azjatyckich najpopularniejsze pozostają potrawy z dodatkiem makaronów...
Przygotowywane na imprezę lub dla własnej przyjemności drinki powinny być dostosowane do pory roku i związanego z nią nastroju. Na jesienne wieczory idealne są rozgrzewające i pobudzające drinki, w szczególności takie, w których składzie znajdują się przyprawy korzenne –...
Okres wakacyjny to czas, kiedy nasze myśli krążą przede wszystkim wokół odpoczynku i relaksu, dzięki którym możemy odstresować się po pełnym roku zmożonej pracy. Regeneracja sił łączona jest nierzadko z wieloma wspaniałymi imprezami, w ramach których poznajemy nowych ludzi...
Lubisz pizzę, ale szukasz czegoś wyjątkowego? Wypróbuj nasz przepis – pizza na kalafiorowym cieście to hit, i to nie tylko wśród fanów zdrowego jedzenia!
Ten banalnie prosty przepis na spód do pizzy z kalafiora pozwoli Ci wykluczyć z diety węglowodany...
Historia wina podobno sięga już czasów prehistorycznych, kiedy to człowiek nauczył się je wytwarzać. Co prawda pierwsze ślady pochodzą z regionu Kaukazu, a pierwsze zapisy z Mezopotamii, ale największą sławą wino cieszyło się w starożytnej Grecji. Oprócz walorów smakowych...
Lato jest idealną porą roku na urządzanie grilla w ogrodzie i spędzanie przy nim czasu na rozmowie z przyjaciółmi. Grillowane mięso, ryby, warzywa czy pieczywo smakują wspaniale, jednak by nabrały prawdziwego aromatu, warto dobrze je przyprawić. Zamiast decydować się...
Kurczak panierowany w pumperniklu to sposób na niebanalne (i zdrowe) podanie piersi z kurczaka. Eleganckie kuleczki ozdobione ziołami z pewnością przypadną do gustu domownikom w każdym wieku!
Składniki
pierś z kurczaka 1 mała szt.
pumpernikiel 10g
groszek zielony 100g
jogurt naturalny 10 ml
masło
jajko
sól, pieprz
świeże...
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.
Składniki
Spody tortowe jasne 400 g Dan Cake,
Dżem z czarnej...