Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Tradycyjne ciasta i przysmaki w kuchni polskiej
Jabłeczniki, babki czy mazurki – to typowo polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach od wielu lat. Tradycyjne polskie przepisy w najróżniejszych odsłonach to doskonały przykład na to, że polska kuchnia ma się czym pochwalić.
Kuchnia włoska, meksykańska czy azjatycka...
Nie tylko w chińskiej kuchni – zalety makaronu sojowego
Choć w powszechnej świadomości pochodzenie makaronu wiele osób wiąże z Włochami, to jednak kolebkę tego produktu stanowią starożytne Chiny. To stamtąd sprowadzono (i zmodyfikowano recepturę na) makaron. W Chinach oraz innych państwach azjatyckich najpopularniejsze pozostają potrawy z dodatkiem makaronów...
Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]
Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!
Krewetki w cieście piwnym
Krewetki smażone na głębokim...
4 przepisy na rozgrzewające drinki z whisky
Przygotowywane na imprezę lub dla własnej przyjemności drinki powinny być dostosowane do pory roku i związanego z nią nastroju. Na jesienne wieczory idealne są rozgrzewające i pobudzające drinki, w szczególności takie, w których składzie znajdują się przyprawy korzenne –...
Lód, mięta i wódka – sposoby na upalną imprezę
Okres wakacyjny to czas, kiedy nasze myśli krążą przede wszystkim wokół odpoczynku i relaksu, dzięki którym możemy odstresować się po pełnym roku zmożonej pracy. Regeneracja sił łączona jest nierzadko z wieloma wspaniałymi imprezami, w ramach których poznajemy nowych ludzi...
Pizza na kalafiorowym cieście
Lubisz pizzę, ale szukasz czegoś wyjątkowego? Wypróbuj nasz przepis – pizza na kalafiorowym cieście to hit, i to nie tylko wśród fanów zdrowego jedzenia!Ten banalnie prosty przepis na spód do pizzy z kalafiora pozwoli Ci wykluczyć z diety węglowodany...
Wino – 5 nietypowych zastosowań
Historia wina podobno sięga już czasów prehistorycznych, kiedy to człowiek nauczył się je wytwarzać. Co prawda pierwsze ślady pochodzą z regionu Kaukazu, a pierwsze zapisy z Mezopotamii, ale największą sławą wino cieszyło się w starożytnej Grecji. Oprócz walorów smakowych...
Przyprawy do grilla
Lato jest idealną porą roku na urządzanie grilla w ogrodzie i spędzanie przy nim czasu na rozmowie z przyjaciółmi. Grillowane mięso, ryby, warzywa czy pieczywo smakują wspaniale, jednak by nabrały prawdziwego aromatu, warto dobrze je przyprawić. Zamiast decydować się...
Kurczak panierowany w pumperniklu
Kurczak panierowany w pumperniklu to sposób na niebanalne (i zdrowe) podanie piersi z kurczaka. Eleganckie kuleczki ozdobione ziołami z pewnością przypadną do gustu domownikom w każdym wieku!
Składniki
pierś z kurczaka 1 mała szt.
pumpernikiel 10g
groszek zielony 100g
jogurt naturalny 10 ml
masło
jajko
sól, pieprz
świeże...
Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.
Składniki
Spody tortowe jasne 400 g Dan Cake,
Dżem z czarnej...