Kulinaria

Tradycyjne ciasta i przysmaki w kuchni polskiej

Jabłeczniki, babki czy mazurki – to typowo polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach od wielu lat. Tradycyjne polskie przepisy w najróżniejszych odsłonach to doskonały przykład na to, że polska kuchnia ma się czym pochwalić. Kuchnia włoska, meksykańska czy azjatycka...

Nie tylko w chińskiej kuchni – zalety makaronu sojowego

Choć w powszechnej świadomości pochodzenie makaronu wiele osób wiąże z Włochami, to jednak kolebkę tego produktu stanowią starożytne Chiny. To stamtąd sprowadzono (i zmodyfikowano recepturę na) makaron. W Chinach oraz innych państwach azjatyckich najpopularniejsze pozostają potrawy z dodatkiem makaronów...

Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]

Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać! Krewetki w cieście piwnym Krewetki smażone na głębokim...

4 przepisy na rozgrzewające drinki z whisky

Przygotowywane na imprezę lub dla własnej przyjemności drinki powinny być dostosowane do pory roku i związanego z nią nastroju. Na jesienne wieczory idealne są rozgrzewające i pobudzające drinki, w szczególności takie, w których składzie znajdują się przyprawy korzenne –...

Lód, mięta i wódka – sposoby na upalną imprezę

Okres wakacyjny to czas, kiedy nasze myśli krążą przede wszystkim wokół odpoczynku i relaksu, dzięki którym możemy odstresować się po pełnym roku zmożonej pracy. Regeneracja sił łączona jest nierzadko z wieloma wspaniałymi imprezami, w ramach których poznajemy nowych ludzi...

Pizza na kalafiorowym cieście

Lubisz pizzę, ale szukasz czegoś wyjątkowego? Wypróbuj nasz przepis – pizza na kalafiorowym cieście to hit, i to nie tylko wśród fanów zdrowego jedzenia!Ten banalnie prosty przepis na spód do pizzy z kalafiora pozwoli Ci wykluczyć z diety węglowodany...

Wino – 5 nietypowych zastosowań

Historia wina podobno sięga już czasów prehistorycznych, kiedy to człowiek nauczył się je wytwarzać. Co prawda pierwsze ślady pochodzą z regionu Kaukazu, a pierwsze zapisy z Mezopotamii, ale największą sławą wino cieszyło się w starożytnej Grecji. Oprócz walorów smakowych...

Przyprawy do grilla

Lato jest idealną porą roku na urządzanie grilla w ogrodzie i spędzanie przy nim czasu na rozmowie z przyjaciółmi. Grillowane mięso, ryby, warzywa czy pieczywo smakują wspaniale, jednak by nabrały prawdziwego aromatu, warto dobrze je przyprawić. Zamiast decydować się...

Kurczak panierowany w pumperniklu

Kurczak panierowany w pumperniklu to sposób na niebanalne (i zdrowe) podanie piersi z kurczaka. Eleganckie kuleczki ozdobione ziołami z pewnością przypadną do gustu domownikom w każdym wieku! Składniki pierś z kurczaka 1 mała szt. pumpernikiel 10g groszek zielony 100g jogurt naturalny 10 ml masło jajko sól, pieprz świeże...

Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady

Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie. Składniki Spody tortowe jasne 400 g Dan Cake, Dżem z czarnej...