Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Koktajl szpinakowy dla dzieci
Koktajl szpinakowy dla dzieci to prawdziwa bomba witaminowa. Nawet jeśli Twój maluch nie przepada za warzywami i owocami, z pewnością nie oprze się orzeźwiającemu koktajlowi ze szpinaku, bananów i pomarańczy. Dodatek kostek lodu sprawia, że koktajl szpinakowy doskonale sprawdzi...
Jedz popcorn na zdrowie
Ulubiony posiłek kinowy. Wielka paka popcornu, a do tego słodzony napój gazowany i gdzie tu zdrowie? Oczywiście nie taki popcorn ma się na myśli. Jest on zdrowym posiłkiem, jeśli odpowiednio go przygotujemy bądź kupimy taki, który jest wolny od...
Szkocja – kraina gór i whisky
Szkocja, ze względu na wyjątkowe krajobrazy, jest jednym z najpiękniejszych państw w Europie. Ponad 9 tys. km. linii brzegowej, setki malowniczych wysepek, piękne rzeki i jeziora, a ponad wszystkim - majestatyczne góry. Tak romantycznych, tajemniczych i dzikich miejsc próżno...
30 maja – Światowy Dzień Soku
O tym, że soki są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Bogate źródło witamin, substancji odżywczych i soli mineralnych zasłużyło na uznanie – a do tego wspaniały smak i aromat. Z tego właśnie powodu ogłoszono, że 30 maja będziemy świętowali...
Szybkowary – dlaczego warto dowiedzieć się o nich więcej
Nazwa „szybkowar” wciąż brzmi tajemniczo dla dużej części ludzi. Nie wiedzą oni, jakie wielkie korzyści można czerpać z jego użycia.
Szybkowar jest zamykanym szczelnie garnkiem, który właśnie dzięki zachowaniu owej szczelności powoduje, że w trakcie gotowania wewnątrz wzrasta ciśnienie. Wzrasta...
Sezon na szparagi
Szparagi to warzywa, na których pojawienie się z utęsknieniem czeka wielu z nas. Pęczki świeżych szparagów pojawiają się na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten czas i uwzględnić je w swojej...
Kuchnia Szkocji – cechy charakterystyczne
Kuchnia szkocka czerpie wiele z wpływów nordyckich oraz zwyczajów kultury Celtów. Łączące nizinny i górski krajobraz z rozbudowanym wybrzeżem tereny Szkocji stały się w naturalny sposób krajem pasterzy, w których diecie dominowały ryby, mięso oraz nabiał.
Tak było mniej...
Biała kiełbasa na 2 sposoby, czyli przysmak na wielkanocny stół
Biała kiełbasa pieczona i gotowana z przyprawami zawsze znajdą swoje miejsce na Wielkanocnym stole.
Biała kiełbasa pieczona
Produkty:
800g białej kiełbasy
3 cebule
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
8 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Olej połącz z posiekaną cebulą,...
Chrzan – dodatek w trzech odsłonach na wielkanocny stół
Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki.
Chrzan ze śmietaną
Produkty
200g świeżego chrzanu w korzeniu
sok z 1 cytryny
150 ml kwaśnej śmietany
sól, cukier
Przygotowanie:
Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach...
Wielkanocny barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu!
Składniki
400g żeberek wieprzowych
200g wędzonego boczku
200g białej kiełbasy
2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego
śmietana
3 marchewki
2 pietruszki
2...