Kulinaria

Czas na grzyby

Wrzesień to doskonały miesiąc na zbieranie grzybów. Tylko co nimi później zrobić? Z grzybów najczęściej przygotowuje się susz i grzyby marynowane. Jak zasuszyć grzyby? Prawidłowo ususzone i przechowywane grzyby są bardzo cenione nie tylko jako dodatek do wielu potraw. Można z...

Ananas jakiego nie znacie

Wczytując się we wszystkie superlatywy (i brak negatywów!) ananasa aż trudno uwierzyć, że owoc ten jest u nas tak mało popularny. Jego właściwości, dzięki zawartości w miąższu różnych witamin, minerałów i związków, rozciągają się na cały organizm – lecząc,...

Pomidory w roli głównej

Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe - kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej. Hamburgery z gęstym sosem pomidorowym Składniki900 g mięsa mielonego, 2 łyżki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, 6 bułek...

Dynia na topie

Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z...

Mięso z kurczaka inaczej

Prezentujemy 2 propozycje na mięso z kurczaka podawane z warzywami – niech żyje zdrowe odżywianie! Piersi kurczaka w warzywach Składniki1 podwójna pierś z kurczaka pół pęczka dymki 2 marchewki 200g fasolki szparagowej 1 mała cukinia 3 łyżki oliwy 1 kostka...

Cukinie i bakłażany – 3 propozycje

Cukinie nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, marynowania. Cukinia jest warzywem lekko strawnym i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Za to zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A,C, K, PP i B1, beta...

Al fresco dining po polsku

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy...

Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą

Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały. Składniki 2 świeże ogórki wężowe czerwona cebula 1/3 opakowania serka...

Przetwory z warzyw

Warzywa mają taką samą wartość odżywczą jak owoce. Śmiało mogą zostać w prosty sposób przetworzone i utrwalone jako niezbędne zapasy na zimę. Najczęściej robi się przetwory z pomidorów, z ogórków czy buraków. Warto jednak robić przetwory z innych warzyw...

Miłe wspomnienia w słoiku, czyli przetwory domowe!

Warzywa i owoce dojrzewają w różnym czasie. Niektóre dojrzewają wiosną, inne latem albo jesienią. Niestety w naszym klimacie jest tylko kilka miesięcy, kiedy możemy zjeść owoc bezpośrednio z drzewa, z krzaczka albo zjeść smaczne warzywo prosto z przydomowego ogródka....