Czas jest dziś towarem deficytowym. Z tego powodu w wielu sferach życia zmuszeni jesteśmy do improwizacji. Na szczęście gotowanie nie musi zaliczać się w poczet tej kategorii, dlatego prezentujemy kilka inspiracji na szybki obiad, do przygotowania którego wystarczy maksymalnie pół godziny!

Drobiowe szaszłyki z tymiankiem

Nasza pierwsza propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom drobiu i ziołowych aromatów. Drobiowe szaszłyki z tymiankiem przygotujesz w kilkanaście minut, pod warunkiem, że dzień wcześniej zamarynujesz mięso. Do przyrządzania 4 w porcji potrzebne ci będzie 500 g piersi z kurczaka, żółta i czerwona papryka, cebula oraz sprawdzona kostka mięsna, na przykład Kostka Mięsna WINIARY. Nie zapomnij również o aromatycznych przyprawach!

Kostkę należy rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, a następnie dodać do niej liść laurowy, posiekany czosnek oraz tymianek i zaczekać, aż wywar się ostudzi. Kurczaka pokrój w tym czasie z dużą kostkę i zalej bulionem, po czym odstaw go do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Następnie wystarczy jedynie nadziać kawałki piersi na patyczki do szaszłyków wraz z pokrojoną w dużą kostkę papryką i krążkami cebuli. Szaszłyki dopraw do smaku pieprzem i solą, a następnie smaż na patelni grillowej przez około kwadrans.

Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

Kaszotto to kolejny sprawdzony przepis na szybki obiad. Tym razem skorzystamy z gotowego rozwiązania, którym jest mieszanka Kaszotto Buraczkowe. Do jego przygotowania potrzebujemy jeszcze orzechów włoskich, sera feta, masła, a do dekoracji przyda się także świeża mięta.

Ulubioną kaszę zagotuj pod przykryciem w niecałym litrze wody. Gotowanie powinno trwać około 20 minut i odbywać się na małym ogniu, choć zależy to też od rodzaju wybranej kaszy. Następnie do garnka dodaj gotową mieszankę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut od czasu zagotowania. Teraz kaszotto jest już gotowe. Aby było jeszcze smaczniejsze, dodaj do niego 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Polecamy podawanie kaszotto z serem feta i pokruszonymi orzechami włoskimi. Do dekoracji świetnie sprawdzi się natomiast świeża mięta. Palce lizać!

Zupa pieczarkowa z makaronem

Na naszej liście nie mogło oczywiście zabraknąć zupy. Tym razem będzie to zupa pieczarkowa, ponieważ można ją łatwo przygotować, a jest przy tym sycąca i aromatyczna. Do realizacji przepisu potrzebny będzie jarzynowy wywar, pieczarki, drobny makaron, cebula, czosnek, masło, śmietana 18%, a także natka pietruszki i pieprz.

Wywar z warzyw zagotuj, a w międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę najlepiej pokroić w paski, a czosnek w plastry. Podsmaż składniki na patelni, a następnie wymieszaj z wywarem jarzynowym. Teraz wystarczy 15 minut gotowania, dodanie 100 ml śmietany i ponowne zagotowanie. Na końcu dopraw zupę pieprzem oraz natką pietruszki. To wszystko! Możesz już podawać tę szybką potrawę swoim bliskim.