Wegańskie, bezglutenowe słodycze to jedna z rzeczy, które trudno dostać w supermarkecie. Większość słodyczy na sklepowych półkach ma w składzie produkty pochodzenia zwierzęcego (takie jak mleko, jajka i miód), dlatego alternatywą są wegańskie sklepy online ze słodyczami, w których znajdziemy produkty bogate w nasiona, orzechy i zdrowe, roślinne zamienniki popularnych składników. A to wszystko dodatkowo bez glutenu!

Roślinne bazy – kokos, ciecierzyca i kasza

Wegańskie słodycze najczęściej są dużo zdrowsze od tradycyjnych wypieków. Konieczność zastąpienia łatwo dostępnych składników, takich jak mleko i jajka, spowodowała, że zaczęto szukać alternatyw wśród produktów roślinnych. Kremy czekoladowe najczęściej wykonuje się z naturalnego tofu lub ciecierzycy z dodatkiem karobu lub kakao. Tak przygotowany krem będzie nie tylko słodki, ale też zdrowy, ponieważ kaloryczną miazgę kakaową z cukrem zastępują produkty bogate w białko. W przypadku ciast i ciastek np. kokosanek, za bazę służy kokos, który świetnie spaja i łączy pozostałe składniki wypieków. Równie popularnym składnikiem jest kasza jaglana, która łatwo przyjmuje smak dodatków, jest dobrym, kleistym spoiwem, a np. w serniku jest praktycznie niewyczuwalna. Jest stosowana jako baza dla ciast, paschy, babeczek, ciastek oraz brownie. Kaszę stosuje się także do wegańskich potraw wytrawnych np. mielonych lub kotlecików.

Sklep z wegańskimi słodyczami to kopalnia zdrowych przekąsek, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego i będą zdrowym deserem. 

Co zamiast cukru? 

Słodycze muszą być słodkie, właśnie dlatego są tak lubiane przez dzieci i dorosłych. Czym zastąpić dużą ilość cukru w zdrowych, wegańskich słodyczach? Najczęściej, jest dodawana: 

  • stewia
  • karob 
  • daktyle 
  • żurawina 

Nie oznacza to, że w wegańskich słodyczach w ogóle nie znajdziemy cukru. Jest on często dodawany, ale w znacznie mniejszej ilości niż w tradycyjnych wypiekach.

Dobrze znane wypieki w wersji wegańskiej i bezglutenowej

Sklep z wegańskimi słodyczami zadowoli podniebienie niejednego smakosza słodkości. Dla tęskniących za smakiem makowca lub brownie, w sklepie Atelier Smaku czekają wegańskie odpowiedniki popularnych wyrobów. W ofercie znajdują się także kokosanki, sernik i ciastka sezamowe. 

Zdrowe alternatywy dla słodyczy pełnych cukru i sztucznych wzmacniaczy smaku cieszą się rosnącą popularnością. Nie można ich nie lubić, bo, poza tym, że są po prostu smaczne, mogą je spożywać osoby nietolerujące glutenu oraz każdy, kto lubi zdrowe, wartościowe przekąski.