Wina wiosenne – z czego można je zrobić?

Wina to doskonały dodatek do posiłków. W zależności od ich składu i charakteru można serwować białe, czerwone, młode lub stare, słabe lub mocne. Produkcja wina nie jest trudna, wymaga tylko odpowiednich produktów, urządzeń oraz cierpliwości. Wino domowe można produkować przez cały rok. Nasz poradnik pomoże zacząć fascynującą przygodę z ich domową produkcją.

Akcesoria winiarskie

Wyprodukowanie domowego wina wymaga zaopatrzenia się w odpowiednie akcesoria do wina. Najważniejszy jest balon na wino. To specjalny szklany gąsior w plastikowym lub wiklinowym koszu. Jego wielkość należy dostosować do ilości owoców.

Rodzaje gąsiorów

Zaczynając przygodę z winem warto zakupić minimum 2 gąsiory o różnej wielkości, pozwolą one na zlewanie wina podczas fermentacji. W sklepach można kupić:

  • balon do wina 25 l,
  • balon do wina 50 l,
  • balon do wina 60 l.

Jeśli zamierzasz produkować trunek w różnym okresie czasu i z różnych owoców, to warto zaopatrzyć się w kilka rozmiarów, ułatwi to także jego zlewanie.

Poza gąsiorami niezbędne będą korki z otworem na rurkę, rurki winiarskie, węże do spuszczania oraz butelki. Można wykorzystać butelki po wódce, lub innych napojach. Do tych ostatnich trzeba dokupić korki.

Niezbędne akcesoria do nastawienia wina wiosennego znajdziesz w sklepie Malinowy Nos.

Z czego zrobić domowe wino?

Klasyczne wina komercyjne produkuje się z winogron różnych szczepów, im szczep szlachetniejszy, tym smak i aromat są bogatsze.

Każdy jednak może wyprodukować wino domowe na własne potrzeby. Najczęściej będzie ono owocowe, produkowane z sezonowych owoców lub kwiatów. Właściciele ogrodów i działek mogą tak zaplanować uprawy, by produkować je przez cały rok.

Wina wiosenne i letnie

Ten rodzaj produkowany jest głównie z kwiatów i liści roślin lub soku pozyskanego z naciętych pni drzew. Do tych ostatnich należy brzozowe i klonowe. Niektóre mają walory zdrowotne. To wino z mniszka lekarskiego (popularny mlecz) oraz liści mięty. Ze względu na pracochłonność zbierania kwiatów i liści, do ich produkcji w zupełności wystarczy balon do wina 10 l.

Od marca do sierpnia można produkować domowe trunki  z:

  • czarnego bzu,
  • kwiatów koniczyny,
  • kwiatów lipy,
  • truskawek i czereśni,
  • brzoskwiń i moreli,
  • porzeczek czerwonych i białych,
  • żurawiny.

Wina produkowane jesienią i zimą

W tym okresie amatorzy domowych win produkują je przede wszystkim z owoców, których jest w tym okresie pod dostatkiem, a ceny niskie.

Od września do lutego do produkcji domowego trunku wykorzystuje się przede wszystkim:

  • gruszki i jabłka,
  • śliwki,
  • maliny,
  • aronię,
  • jarzębinę,
  • dziką różę.

Kiedy temperatura spadnie i nie ma już owoców sezonowych można przygotować z owoców suszonych lub ryżu.

Każdy rodzaj wina robi się według indywidualnej receptury, więc przed przystąpieniem do jego nastawienia warto sprawdzić kilka przepisów na blogach kulinarnych lub forach winiarskich.

alt=wina produkowane wiosną

Etapy produkcji

Dobre wino można uzyskać tylko ze zdrowych owoców. Przetwarzanie owoców niskiej jakości powoduje fermentację octową zamiast alkoholowej.

Przygotowanie moszczu

Wybrane owoce należy oczyścić z szypułek i ogonków. Większości z nich się nie myje, ponieważ na skórce zawierają naturalne drożdże. Następnie  owoce należy zmiażdżyć ręcznie lub przy pomocy urządzeń mechanicznych. Tak przygotowaną bazę przelewamy do balona.

Syrop

Syrop to cukier i woda, najczęściej przygotowywane w proporcjach 1:1. Im więcej cukru, tym wino będzie mocniejsze. W trakcie gotowania trzeba zbierać szumowiny.

Drożdże

Drożdże należy wybrać w zależności od gatunku wina, które chcemy wyprodukować. Przed dodaniem do moszczu należy je rozmnożyć, proces ten trwa ok. 4 dni, więc należy zaplanować go odpowiednio wcześniej.

Fermentacja wina

Podczas fermentacji wino powinno mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, optymalna to 20-25 stopni Celsjusza. Na tym etapie wino trzeba kilka razy zlewać do mniejszego balonu bez naruszenia osadu. Zapewni to jego klarowność.  

Dojrzewanie

To proces wymagający cierpliwości. Po ustaniu procesu fermentacji wino należy rozlać do butelek i pozwolić na osiągnięcie pełnych walorów smakowych. Może trwać to nawet 2 lata. Ogólnie uznaje się, że im starsze, tym lepsze.

Już antyczni bogowie Bachus i Dionizos docenili walory smakowe wina. Zawsze towarzyszyło bogom, a potem władcom i duchownym. Dzięki nim tradycja wytwarzania wina i tajne receptury przetrwały do czasów współczesnych.