Wbrew pozorom dieta kobiet w ciąży nie różni się zbytnio od diety kobiety, niespodziewającej się dziecka. Główną różnicą jest to, że podczas ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze – witaminy i substancje mineralne. Dodatkowo od II trymestru ciąży zwiększa się także zapotrzebowanie kaloryczne. Warto przy tym pamiętać, że niektórych składników należy unikać – sprawdź, czego nie jeść w ciąży!

Czego nie można jeść w ciąży?

W trakcie ciąży warto pamiętać o tym, że wszystko to, co jemy, powinno mieć pozytywny wpływ na rozwój dziecka, ponieważ nasza dieta jest jednocześnie dietą naszego dziecka. Podczas ciąży zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne, a także zapotrzebowanie na witaminy i substancje mineralne. Dieta kobiety ciężarnej powinna być zdrowa i odpowiednio zbilansowana, a także nie powinna zawierać produktów zakazanych.

Wiele kobiet spodziewających się dziecka zadaje sobie pytanie: czego nie można jeść w ciąży? Instytut Matki i Dziecka wydał specjalny poradnik żywieniowy dla kobiet w ciąży.

Czego nie wolno jeść w ciąży? Oto lista składników bezwzględnie przeciwwskazanych dla kobiet spodziewających się dziecka:

  • Niepasteryzowane produkty mleczne, w tym m.in. oscypki i sery pleśniowe. Należy ich unikać ze względu na to, że mogą w nich znajdować się szkodliwe bakterie.
  • Surowe mięso, w tym m.in. tatar, krwisty stek, szynka parmeńska. Produkty te mogą zawierać szkodliwe drobnoustroje, np. toxoplasma gondii, która odpowiada za toksoplazmozę – groźną dla płodu chorobę odzwierzęcą.
  • Surowe ryby i owoce morza, w tym m.in. sushi. Mogą być one źródłem chorobotwórczych drobnoustrojów.
  • Surowe jaja, ponieważ mogą zawierać salmonellę.
  • Słodziki, które mogą zawierać aspartam – substancję, która nie jest jeszcze dobrze przebadana, jeśli chodzi o stopień szkodliwości na płód.
  • Produkty wysokoprzetworzone, w tym konserwy i inne wyroby mięsne, koncentratów zup, sosów i wszystkich produktów zawierających duże ilości konserwantów, aromatów i barwników [1].

Produkty niezalecane dla kobiet w ciąży

Oprócz produktów bezwzględnie przeciwwskazanych dla kobiet spodziewających się dziecka można wymienić także produkty niezalecane, które mają bardzo małą lub nawet nie mają żadnej wartości odżywczej. Z tego względu kobiety w ciąży na liście pt. „czego nie jeść w ciąży?” powinny również umieścić:

  • Słodycze, które są źródłem pustych kalorii i nie mają żadnej wartości odżywczej. Sprzyjają nadwadze, nadciśnieniu, próchnicy zębów, a także zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. Należy zastępować je owocami, gorzką czekoladą czy ciasteczkami zbożowymi.
  • Słodzone napoje, które zawierają bardzo dużo cukru.

Oprócz tego kobiety w ciąży powinny ograniczyć podaż kofeiny do 200-300 mg, co odpowiada średnio 2-3 filiżankom kawy, a także podaż soli do 5 g, co z kolei przekłada się na jedną łyżeczkę [1].

Bibliografia:

  1. Świątkowska D., Poradnik żywienia w ciąży. Instytut Matki i Dziecka: http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf [dostęp 07.12.19 r.]