Jakie suplementy przyjmować w ciąży?

Prawidłowe odżywianie w trakcie ciąży ma kluczowe znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia kobiety, ale także i dla właściwego rozwoju dziecka. Sprawdź, jakie suplementy diety dla kobiet w ciąży przyjmować i jak się odżywiać, by mieć pewność że dajesz sobie i maluchowi wszystko, czego potrzebujecie.

Kwas foliowy, żelazo, jod, wapń, witamina D3, probiotyk ginekologiczny – w ciąży kobiety biorą najróżniejsze suplementy. Warto wiedzieć, na co wpływa każdy z tych składników i czemu warto je dostarczać. Pamiętaj, że wszelkiego rodzaju suplementy diety dla kobiet w ciąży trzeba przyjmować po konsultacji z lekarzem.

ABC ciążowych suplementów

Podstawowe suplementy diety dla kobiet w ciąży zawierają przede wszystkim kwas foliowy. Jest on jednym z najważniejszych dla zdrowia oraz prawidłowego rozwoju płodu składników. Warto rozpocząć jego suplementację jeszcze przed poczęciem.

Niemniej ważnym minerałem jest jod. Suplementy diety dla kobiet w ciąży często zawierają także żelazo.. Często w czasie ciąży i karmienia zaleca się także suplementację witaminy D. Ważne są też wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3.

Czy można brać probiotyki w ciąży?

Flora bakteryjna jelit kształtuje się podczas pierwszych trzech lat życia dziecka. To ona w głównej mierze będzie odpowiedzialna za ochronę układu pokarmowego przed alergenami, bakteriami i wirusamiProbiotyk ginekologiczny w ciąży bywa zalecany, gdyż warto dbać o zdrową florę bakteryjną w ciele kobiety – odgrywa ona niemałą rolę w tworzeniu mikrobiomu malucha. Można to zrobić nie tylko przyjmując suplementy, ale także i włączając do diety produkty naturalnie obfitujące w dobroczynne bakterie – na przykład kiszonki i przetwory mleczne.

Warto wiedzieć, że dzieci urodzone naturalnie już w trakcie porodu przejmują od matki pierwsze bakterie, które następnie staną się podstawą ich mikrobiomu. W dalszej kolejności maluch dostaje porcję dobroczynnych bakterii podczas karmienia piersią. Dzieci urodzone w drodze cesarskiego cięcia mają inny skład flory jelitowej niż te urodzone siłami natury.