4 szybkie przepisy na smaczne dania z piekarnika

Często stajesz przed wyzwaniem szybkiego przygotowania posiłku dla swojej rodziny? A może okazało się, że wpadną do Ciebie niezapowiedziani w goście, a w lodówce masz jedynie półprodukty? Łatwo i szybko przygotujesz smaczne potrawy, jeśli skorzystasz z piekarnika – zobacz 4 sprawdzone przepisy!

Mini pizze z ciasta francuskiego

Do przygotowania mini pizzerek z ciasta francuskiego będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego oraz dowolnych składników. Najlepiej przygotować lub wykorzystać gotowy już sos pomidorowy jako bazę pod pozostałe komponenty potrawy i rozprowadzać go na wykrojonych, niewielkich fragmentach ciasta francuskiego. Kolejno dodawaj wybrane przez Ciebie składniki – w wersji wegańskiej idealne będą warzywa, jak papryka, kukurydza czy brokuł oraz pieczarki, do wegetariańskiej możesz dołączyć ulubione sery, a mięsna będzie dobrze smakować z kurczakiem lub salami. Mini pizze piecz w 180°C przez około 15-20 minut – najlepiej wykorzystaj do tego piekarnik elektryczny z termoobiegiem.

Frytki z warzyw

Opcja idealna dla każdego na posiłek lub dodatek do dania głównego. Na frytki idealnie nadają się nie tylko ziemniaki, ale i marchewki, bataty, buraki, a nawet bakłażany. Należy jednak piec osobno każdy typ warzyw, bo będą gotowe w różnym czasie. Wybrane warzywo najpierw należy pokroić w paski, następnie skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami – dobrze sprawdzą się tutaj sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie czy granulowany czosnek i cebula. Równomiernie rozłóż frytki na blasze i piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Następnie włącz termoobieg i wyciągnij frytki, gdy będą odpowiednio chrupiące.

Kurczak z pomidorami i mozzarellą

Idealnym składnikiem do przygotowywania szybkich potraw jest kurczak – nie wymaga długiego pieczenia, a jest powszechnie lubiany. Aby przygotować tę potrawę będzie Ci potrzebne naczynie żaroodporne. Jego dno możesz skropić oliwą i wyłożyć plastrami świeżych pomidorów. Całe piersi z kurczaka ponacinaj, aby utworzyć niewielkie kieszonki – do każdej z nich włóż fragment suszonego pomidora i mozzarelli. Tak przygotowanego kurczaka zapiekaj w piekarniku w temperaturze 190°C przez około pół godziny. Na 10 minut przed końcem posyp kurczaka sezamem.

Łosoś w glazurze z warzywami

Podobnie jak kurczak łosoś jest bardzo wdzięcznym składnikiem do szybkiego przygotowania. W tym przepisie konieczne będzie wykonanie glazury: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz oraz sezam – te składniki należy razem wymieszać i powstałym sosem pokryć filety z łososia. Obok ryby na blasze poukładaj pokrojone w kostkę lub paski warzywa, polej oliwą i posyp przyprawami, a następnie wymieszaj. Z łososiem świetnie skomponują się ziemniaczki, brokuł, marchewka, papryka, ale możesz też dodać pieczarek, aby potrawa była ciekawsza. Całość zapiekaj w 180°C przez 30 minut. Uważaj, aby glazura na rybie się nie przypaliła, a delikatnie zarumieniła! Jeśli zauważysz, że w krótkim czasie zbrązowiała, możesz przykryć łososia kawałkiem folii aluminiowej i kontynuować pieczenie.