Zdawać by się mogło, że przygotowanie własnego masła czekoladowego to trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Możemy zrobić je z kilku składników, w bardzo krótkim czasie.

Z różnymi dodatkami

Ogromną zaletą domowego masła domowego jest to, że możemy je urozmaicać zgodnie z naszymi upodobaniami. Najpopularniejszymi dodatkami są oczywiście orzechy laskowe, warto jednak zastanowić się nad migdałami, a nawet… chałwą! Co więcej przygotowując krem w domu możemy niemal całkowicie wyeliminować cukier. W jaki sposób? Korzystając z miodu lub syropu klonowego.

Podstawowy przepis na masło czekoladowe

Do przygotowania domowego kremu będziemy potrzebować: gorzkiej czekolady, około 60 gramów orzechów, trzech łyżek miodu, odrobiny oleju, niecałej szklanki mleka i szczypty soli. Pracę należy rozpocząć od uprażenia orzechów. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to podgrzanie ich na patelni, drugi włożenie do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Niezależnie od sposobu, który wybierzemy, następnie przełóżmy orzechy na ścierkę, a gdy wystygną pocierajmy je aż odejdzie cała skórka. Następnie przy pomocy blendera, należy rozdrobnić orzechy na gładką masę. Miskę z kremem odstawić i rozpocząć podgrzewanie mleka. Kolejnym krokiem jest dodanie do płynu czekolady i miodu. Gdy całość się połączy wlewamy masę do orzechów. Lekko solimy i blendujemy na gładki krem. Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczka. Należy pamiętać, by nie zostawiać go poza lodówką, ponieważ bardzo szybko może się popsuć. Bezpieczniej jest przechowywać je w lodówce.

Jeśli orzechy nie są naszym ulubionym dodatkiem, spróbujmy innych przepisów ze strony wkuchnizwedlem.wedel.pl. Znajdziemy tam miedzy innymi recepturę na masło czekoladowe z chałwą.

Na co uważać?

Zastanówmy się kto będzie jadł nasze masło. Jeśli w gronie tych osób jest ktoś uczulony na którykolwiek składnik, powinniśmy go wyeliminować. Najbardziej popularnym alergenem są orzechy, jednak zdarzają się także osoby uczulone na miód.

Domowe masło orzechowe jest smaczne i zdrowe. Dużo lepiej jest poświecić nieco czasu i przygotować krem samodzielnie niż kupować gotowy produkt, który zawiera wiele niezdrowych składników.