Pstrąg to prawdziwy rarytas. Jego delikatne, białe i chude mięso smakuje naprawdę wszystkim. Najwięksi amatorzy na smażonego pstrąga jeżdżą w góry, jednak nie tylko w Tatrach można zjeść naprawdę dobrą, świeżą rybę. Dlaczego warto jadać pstrąga nie tylko na wakacyjnym wypadzie i gdzie można go znaleźć w miejskiej dżungli?

Pstrąg hodowlany i pstrąg dziki

Pstrągi to jedne z najbardziej znanych i powszechnie występujących w Polsce ryb. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w warunkach naturalnych było ich dużo więcej, ponieważ ten gatunek uwielbia krystalicznie czyste wody, szybko płynące rzeki i potoki. Dlatego najczęściej można go znaleźć w górach – w Karpatach i Sudetach jest bardzo często podawanym przysmakiem. Warto jednak wiedzieć, że wspaniałe pstrągi możesz kupić nie tylko tam.

W zasadzie na terenie całego kraju działają hodowle pstrągów. Metody hodowania pstrągów są znane w Polsce od wieków i do tej pory wykorzystuje się te tradycje. Dzięki temu pozyskiwane z hodowli ryby są naprawdę świetnej jakości. Hodowle to najczęściej małe rodzinne biznesy, które są kontrolowane przez Stowarzyszenie trzymające piecze nad warunkami hodowli, które są zupełnie bezpieczne dla środowiska.

Zdrowy pstrąg hodowlany

Pstrągi z hodowli w Polsce są bardzo dobrej jakości. Nie są karmione w sposób sztuczny, czyli tuczone – możesz to poznać po tym, że zawsze mają chude mięso o odpowiedniej strukturze. Na dodatek Hodowcy dbają o to, by w stawie nie znajdowało się zbyt wiele ryb, dzięki czemu mają one odpowiednią przestrzeń do rozwoju. Rosną powoli, nie nabierają zbędnego tłuszczu i nie są karmione antybiotykami.

Pstrąg powinien więc jak najczęściej pojawiać się na naszym stole. Jego białe mięso jest niezwykle smaczne, najwięksi smakosze uwielbiają je zarówno w formie wędzonej, gotowanej, smażonej, jak i pieczonej. Jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe, ma naprawdę niezwykłe wartości odżywcze. Zawiera sporo witamin z grupy B, a także A i E, jest źródłem białka, selenu, cynku, wapnia oraz fosforu. Chociażby z tego powodu nie warto czekać na skosztowanie pstrąga od święta, tylko wprowadzić go do codziennego menu.

Jak kupić dobrego pstrąga

Świeże i smaczne ryby są dostępne przez cały rok. Możesz zakupić je nie tylko w sklepach rybnych, lecz także w marketach, nawet w licznie rozłożonej po całym kraju Biedronce. Znajdujące się tam pstrągi są świetnej jakości – ponieważ pochodzą z polskich przetwórni, które zaopatrują się w lokalnych hodowlach zrzeszonych w Stowarzyszeniu.

Jak mieć pewność, że ryba, którą zamierzasz kupić jest dobra? Pstrąg powinien mieć ładne, lśniące łuski. Ryba naturalnie jest lekko zielonkawa w niektórych miejscach, więc taki kolor nie świadczy o tym, że jest nieświeża. Jeśli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na jej oczy – powinny być lśniące i wypukłe, jeśli są mętne, może okazać się, że jest nieco zepsuta. W przypadku pstrąga bardzo duże znaczenie ma także sposób przechowywania. Sięgaj po ryby pakowane w technologii MAP, które w sklepach znajdują się w chłodniach i lodówkach.

Pstrąg może być także mrożony. Podzielony na większe filety czy cały (bez głowy i płetw) – jest sprzedawany w różnej formie. Jak się przekonać, że ryba mrożona nadaje się do zjedzenia? Nie powinno być na niej zbyt wiele glazury, czyli zmarzniętego lodu. Jeśli tak jest, może okazać się, że produkt był wielokrotnie zamrażany po rozmrożeniu.

Więcej o pstrągu na naszpstrag.pl