KulinariaRóże z masy cukrowej – krok po kroku

Róże z masy cukrowej – krok po kroku

-

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

Krok 1

Do przygotowania róży potrzebne będą:

  • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
  • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
  • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
  • Pędzelek.
  • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

roza lukrowa 1

Krok 2

Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

roza lukrowa 2

Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

roza lukrowa 3

Krok 3

Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

roza lukrowa 4

W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

roza lukrowa 5

Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

roza lukrowa 6

Krok 4

Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

roza lukrowa 7

Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia „Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie