KulinariaCiasta i deseryWielkanocna baba wczoraj i dziś

Wielkanocna baba wczoraj i dziś

-

Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste.

Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie musimy, jak wieki temu nasze prababki, dodawać do wypieku 180 jaj, godzinami wyrabiać ciasta i wypraszać z domu mężczyzny, by baba mogła wyrastać w spokoju! Czy jesteśmy mniej cierpliwie i bardziej oszczędne? Nie w tym rzecz. Cenimy tradycję i chętnie sięgamy do skarbnicy przepisów naszych mam, żeby w święta dom wypełnił zapach świeżego ciasta. Mamy jednak mniej czasu i… lubimy mieć wybór. Możemy upiec babę z podstawowych składników, posiłkować się mieszanką ciasta – na przykład Delecta lub kupić gotowy wypiek w cukierni.

Niegdyś babę wielkanocną wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym. Uważano, że jeśli w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop – baba opadnie. No cóż, dzisiaj sprawa jest prostsza. By obalić przesąd wystarczą dobre drożdże. Możemy sięgnąć po świeże, suszone lub drożdże instant Delecta, które zagwarantują lekki i puszysty wypiek.

Dawniej upieczoną babę traktowano jak królewnę! Panny służące gorące ciasto kładły na poduszkach i kołysały jak dziecko do snu, aż baba zupełnie wystygła. Tradycja tradycją, ale bez przesady – kto dzisiaj ma służbę i czas na takie zabawy? Upieczone ciasto zostawmy na kratce, by spokojnie wystygło, a skupmy się na dekoracji. Świetny lukier można przygotować na bazie wody różanej lub pomarańczowej. Polewa czekoladowa to też dobry wybór, pod warunkiem, że na pewno ładnie zastygnie. Dla nielubiących ryzyka rozwiązaniem będą gotowe polewy Delecta o smaku ciemnej, białej lub mlecznej czekolady, które wystarczy podgrzać w rondelku z wodą lub w mikrofalówce.

No dobrze, czy jednak każdą tradycję związaną z wielkanocną babą warto przenieść w XXI wiek? Otóż nie! Nadal możemy, jak niegdyś w Wielkopolsce, podać świąteczny wypiek wraz z filiżanką kawy… zbożowej oczywiście! Będzie zdrowiej, a na pewno inaczej niż na co dzień. Polecamy Anatola Delecta.

Jak pogodzić kulinarne ambicje z napiętym grafikiem codziennych zadań, jeśli chcesz samodzielnie upiec babę drożdżową? Podpowiadamy sprawdzony przepis.

Świąteczna Baba

  • 1/2 opakowania ciasta Duża Blacha Ciasto drożdżowe Delecta
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 50 g margaryny
  • 5-7 kropli aromatu do ciast cytrynowego Delecta (10 ml)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • sok z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta (13g)
  • czarna porzeczka (z konfitury) lub inne owoce
  1. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem o średnicy ok. 22 cm.
  2. Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę. Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny, ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący).
  3. Wsyp połowę zawartości opakowania ciasta (300 g) do wysokiego naczynia, dodaj jaja, aromat i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut (mieszadła świderki).
  4. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostaw w formie w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
  5. Nastaw piekarnik na temp. 170-180°C, wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez 35-40 minut. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
  6. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i gorącą wodę. Energicznie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki.
  7. Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni dobrze wystudzonej babki.
  8. Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Dodaj mix do śmietany oraz cukier puder, miksuj do uzyskania gęstej konsystencji. Bitą śmietaną udekoruj wierzch baby i posyp owocami.

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia „Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie

Exit mobile version