KulinariaZupyŻur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

-

Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to  również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

Tradycyjny żur to zupa przygotowana na zakwasie z mąki żytniej, który był wcześniej kiszony przez kilka dni w specjalnym kamiennym garnku. Sama nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer, czyli kwaśny, ukiszony, zakwaszony. To właśnie określenie przyjęło się na ziemiach polskich już w XV wieku. Historycznie żurek był codzienną strawą biedaków. Z biegiem lat był coraz bardziej doceniany przez inne grupy społeczne, aż w końcu stał się daniem obowiązkowym także na szlacheckich stołach. Dziś żurek doceniany jest przez wiele osób – nawet dietetyków – a przede wszystkim króluje na stołach w wielu polskich domach podczas Wielkanocy.

Dobry zakwas to podstawa

Co region, to inny przepis na żurek. Niemal w każdym z domów w Polsce przygotowuje się go w inny sposób. Przepisy są różne, ale zawsze podstawą tej staropolskiej zupy jest zakwas, który nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak i aromat. Obecnie asortyment sklepów jest na tyle bogaty, że możemy zaopatrzyć się w gotowy zakwas, ale jak wiemy – wszystko, co domowej roboty, jest najlepsze. Dlatego warto zrobić taki zakwas samodzielnie. Będziemy do tego potrzebować kamionkowego garnka, tzw. żurownika, który możemy ewentualnie zastąpić szklanym słojem.  Warto pamiętać o tym, że zakwas im dłużej stoi, tym jest kwaśniejszy.

Biała kiełbasa doda smaku

Żurek w pierwotnej wersji był doprawiony jedynie czosnkiem, suszonymi grzybami lub tartym chrzanem. W wersji „bogatszej” dodawano mleko, jajka i białą kiełbasę. Niepostna wersja żurku gotowana na mięsie od lat króluje na wielkanocnym stole, a jego nieodzownym składnikiem jest biała kiełbasa. Podczas przygotowywania żurku należy pamiętać, aby kiełbasa, którą dodajemy, była surowa. Surowe mięso w kiełbasie podczas gotowania „odda” zupie mięsny smak i aromat przypraw. Ważny jest też odpowiedni dobór kiełbasy – Idealna biała kiełbasa cechuje się przede wszystkim szarym kolorem. Nie może być, jak wskazuje nazwa – biała, ponieważ to oznacza, że ma w sobie za dużo tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że zdarzają się wyjątki i niekiedy lekko biały kolor oznacza nie tłuszcz, a szynkę, która została użyta do zrobienia kiełbasy. Kiełbasa powinna być też odpowiednio „mięsna” i dobrze doprawiona – wyjaśnia Kazimierz Dąbkowski ekspert z firmy JBB, specjalizującej się w produkcji wyrobów mięsnych.

Dobry dla zdrowia

Żurek wbrew pozorom jest zupą docenianą przez dietetyków. Zawiera sporo wartościowego białka, za sprawą mąki żytniej, z której robi się zakwas. Oprócz białka, jest w niej również więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Obfituje również w witaminy E, B1, B2 i PP.

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia „Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie

Exit mobile version