Głóg – poznaj jego właściwości

Głóg to w naszym kraju niezwykle popularna roślina. Jego owoce w postaci niewielkich czerwonych kulek są nieodłącznym elementem polskiego krajobrazu. Z łatwością można go znaleźć nawet w miejskich ogrodach i parkach. Poza walorami estetycznymi głóg posiada również wspomagające właściwości. W jaki sposób może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu?

Głóg – występowanie  

Głóg jest rośliną występującą w zasadzie na całym świecie. Jego charakterystyczne owoce znajdziemy nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz Afryki Północnej. Roślina jest przystosowana do zmiennych warunków pogodowych, a w dodatku jej uprawa nie wymaga bardzo żyznej gleby. Mimo że na świecie może być około 200 gatunków głogu, tylko dwa z nich (głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy) są powszechnie wykorzystywane.       

Owoce głogu – jak je wykorzystać?

Zbiory głogu przypadają zarówno na  jesień, jak i wiosnę. Wszystko zależy od tego, która część krzewu jest w danym czasie najbardziej pożądaną. Kwiatostan zebrany w maju idealnie nadaje się do tworzenia wyciągów z głogu oraz przetworów. Jesienią z kolei największym powodzeniem cieszą się dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce. Zioła nadają się też do suszenia – wymagają jednak przewiewnego cienia lub suszarni z temperaturą do 40°C. 

Wykorzystanie głogu jest dosyć uniwersalne. Stosuje się go zarówno w produkcji domowych przetworów, jak i suplementów diety dostępnych w aptekach. Owoce głogu można również nabyć w formie suszu gotowego do zaparzenia. W sklepach ze zdrową żywnością i aptekach pojawiają się soki z głogiem, stanowiące dodatkowe źródło witamin. Roślina stosowana jest również powszechnie w branży kosmetycznej oraz medycznej. Główną zaletą wszystkich tych produktów jest ich bogactwo w składniki aktywne.

Kiedy stosować głóg?

O preparatach i wyciągach z głogu (takich jak np. tutaj) mówi się w kontekście wsparcia prawidłowej pracy serca. Ekstrakty z tej rośliny rozkurczają mięśnie i naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi w organizmie. Im więcej utlenionej krwi trafia do serca, tym staje się ono bardziej wydajne.

Stosowanie produktów i ekstraktów z głogu zaleca się więc osobom, których serce potrzebuje wsparcia. To także wartościowy element diety, korzystnie wpływający na krążenie krwi i zaopatrzenie organizmu w tlen. Regularne stosowanie wyciągu z głogu przynosi też ukojenie w stanach zdenerwowania. Jego relaksujące i odprężające właściwości przyczyniają się do zmniejszenia napięcia, ułatwiają zdrowy sen, pomagają w wyciszeniu.