KulinariaJak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących

Jak zrobić chińskie danie – instrukcja dla początkujących

-

Kuchnia azjatycka jest znana w Polsce nie od dziś. Coraz więcej ludzi staje się miłośnikami takich smaków. Każdy kraj na tym kontynencie ma swoje zwyczaje kulinarne. Jedne są podobne do siebie, inne mniej, jednaj łączy je jedno – aromat przypraw, których w Azji nie brakuje. Często są one używane w różnych kombinacjach. Jak przenieść ten klimat do swojej kuchni? Oto kilka prostych rad i przepis, który umożliwi realizację tego zadania.

Z pośród wszystkich azjatyckich krajów to właśnie chińska kultura kulinarna przeniknęła najmocniej pod strzechy Europejczyków. Nikogo nie powinien dziwić ten fakt, bowiem jest to jedna z najstarszych i najbardziej wyrazistych i różnorodnych sztuk kulinarnych na świecie.

Sekret udanego dania to odpowiednio dobrane składniki, które stanową bazę do wielu dań. Są to olej sezamowy, sos sojowy, ryby, owoce morza, warzywa, soja oraz ryż.

Dzięki odpowiednim technikom dania są poddawane specjalnej obróbce – często duszeniu, gotowaniu, rzadziej smażeniu, dzięki czemu są zdrowsze, niż niektóre europejskie przysmaki.

Jeśli chcemy poznać kuchnie azjatycką, najlepiej zacząć od Chin.

Oto prosty przepis, który można wykonać w krótkim czasie.

Składniki:

  • 300 gram ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej warzyw lub zamiennie pomidor, papryka, seler naciowy, cebula, pieczarki oraz inne wedle upodobań
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Warzywa podgrzewamy na głębokiej patelni, aż zmiękną. Wówczas także dodajemy do nich pędy bambusa oraz przyprawy. Mięso kroimy w kostce, podsmażamy na osobnej patelni, a następnie przerzucamy do warzyw i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W między czasie nastawiamy garnek z wodą. Gotowanie ryżu zaczyna dopiero, kiedy warzywa będą miękkie. W momencie, gdy wszystko jest już gotowe – ściągamy patelnie z ognia, odcedzamy ryż, po czym nakładamy na talerze – najpierw podajemy ryż, następnie na wierzch kładziemy warzywa w sosie i mięso. Gotowe!

Najnowsze artykuły

Co pić, gdy nie chce się jeść? Letnie koktajle, które naprawdę sycą!

Wysokie temperatury, leniwe popołudnia i szybkie tempo wakacyjnych dni sprawiają, że latem jemy mniej – nie z braku chęci,...

Twojabizuteria.pl – podróż w świat pełen piękna oryginalnej biżuterii

W dzisiejszych czasach, kiedy każda kobieta pragnie wyrazić swoją niepowtarzalną osobowość, biżuteria staje się czymś więcej niż tylko dodatkiem....

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Musisz przeczytać

Co pić, gdy nie chce się jeść? Letnie koktajle, które naprawdę sycą!

Wysokie temperatury, leniwe popołudnia i szybkie tempo wakacyjnych dni...

Twojabizuteria.pl – podróż w świat pełen piękna oryginalnej biżuterii

W dzisiejszych czasach, kiedy każda kobieta pragnie wyrazić swoją...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków,które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać,by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu.

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie