Jak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących

Jak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących
Jak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących

Kuchnia azjatycka jest znana w Polsce nie od dziś. Coraz więcej ludzi staje się miłośnikami takich smaków. Każdy kraj na tym kontynencie ma swoje zwyczaje kulinarne. Jedne są podobne do siebie, inne mniej, jednaj łączy je jedno – aromat przypraw, których w Azji nie brakuje. Często są one używane w różnych kombinacjach. Jak przenieść ten klimat do swojej kuchni? Oto kilka prostych rad i przepis, który umożliwi realizację tego zadania.

Z pośród wszystkich azjatyckich krajów to właśnie chińska kultura kulinarna przeniknęła najmocniej pod strzechy Europejczyków. Nikogo nie powinien dziwić ten fakt, bowiem jest to jedna z najstarszych i najbardziej wyrazistych i różnorodnych sztuk kulinarnych na świecie.

Sekret udanego dania to odpowiednio dobrane składniki, które stanową bazę do wielu dań. Są to olej sezamowy, sos sojowy, ryby, owoce morza, warzywa, soja oraz ryż.

Dzięki odpowiednim technikom dania są poddawane specjalnej obróbce - często duszeniu, gotowaniu, rzadziej smażeniu, dzięki czemu są zdrowsze, niż niektóre europejskie przysmaki.

Jeśli chcemy poznać kuchnie azjatycką, najlepiej zacząć od Chin.

Oto prosty przepis, który można wykonać w krótkim czasie.

Składniki:

  • 300 gram ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej warzyw lub zamiennie pomidor, papryka, seler naciowy, cebula, pieczarki oraz inne wedle upodobań
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Warzywa podgrzewamy na głębokiej patelni, aż zmiękną. Wówczas także dodajemy do nich pędy bambusa oraz przyprawy. Mięso kroimy w kostce, podsmażamy na osobnej patelni, a następnie przerzucamy do warzyw i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W między czasie nastawiamy garnek z wodą. Gotowanie ryżu zaczyna dopiero, kiedy warzywa będą miękkie. W momencie, gdy wszystko jest już gotowe - ściągamy patelnie z ognia, odcedzamy ryż, po czym nakładamy na talerze – najpierw podajemy ryż, następnie na wierzch kładziemy warzywa w sosie i mięso. Gotowe!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Owocowe balsamy do rąk
Unikalna seria kremów do rąk, która wykorzystuje skuteczne,...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 12:26
Ekspres gastronimiczny — tradycyjny ciśnieniowy kolbowy czy może automatyczny?
Polacy uwielbiają kawę i co ważne — ta miłość jest coraz wię...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 10:51
Dodatki, które odświeżą wygląd domu
Aranżacja wnętrz to dziedzina, w której bardzo ważne jest ok...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 09:28
Perymetr. Charakterystyka i zastosowanie
Perymetr (znany również jako polomierz) to aparat służący do...
wtorek, Czerwiec 19, 2018 - 10:37

  

Reklama