Gołąbki z mięsem to bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni danie. Smak gołąbków na pewno znasz od wczesnego dzieciństwa, a dzięki naszemu przepisowi na gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym przypomnisz sobie ten cudowny smak.
Gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki
- 1 główka kapusty białej
 - 750g mięsa mielonego wieprzowego
 - -450g ryżu
 - 2 cebule
 - 2 łyżki masła
 - sól, pieprz
 - 1 kostka bulionowa wołowa
 
Przygotowanie
- Ryż ugotować, odcedzić na sicie i zalać zimną woda.
 - Cebule drobno posiekaną zarumienić na maśle.
 - Ryż wymieszać z mięsem, cebulą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
 - Z kapusty usunąć wierzchnie zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinając przy głąbie, uważając żeby liście nie popękały, rozdzielić je i ściąć łykowate części. Włożyć liście do osolonego wrzątku na 4 minuty. Następnie je odcedzić na sicie.
 - Farsz mięsno- ryżowy nakładać na liście i zwijać je w rulony, oba końce wcisnąć do środka, tak aby farsz się nie wydostał na zewnątrz.
 - Brytfannę lub naczynie żaroodporne z pokrywką wyłożyć liśćmi, a na nich ułożyć jeden obok drugiego gołąbki.
 - Kostkę bulionową rozpuścić w 250ml wody i zalać gołąbki. Na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapusty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1.5godziny.
 - Można podawać z sosem pomidorowym.
 
Gołąbki z mięsem
Składniki
- 1 mała główka kapusty
 - 850g mięsa mielonego wieprzowego
 - 1 łyżka masła
 - 2 czerstwe bułki
 - 2 cebule
 - sól, pieprz
 - 1 kostka bulionowa
 
Przygotowanie
- Bułki namoczyć w wodzie.
 - Cebulę pokrojoną w kostkę zarumienić na maśle i wraz z wyciśniętymi bułkami przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z mięsem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
 - Z kapusty usunąć wierzchnie liście, zeschnięte lub nadpsute. Nacinając przy głąbie, delikatnie tak żeby nie popękały, rozdzielić je i ściąć łykowate części. Następnie liście włożyć do osolonego wrzątku na klika minut. Potem je odcedzić na sicie.
 - Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać w rulon, oba końce wcisnąć do środka tak żeby farsz nie wyciekł na zewnątrz.
 - Brytfannę lub naczynie żaroodporne z pokrywą wyłożyć liśćmi kapusty, a na nich ułożyć gołąbki obok siebie.
 - Zalać je 300ml wody z rozkruszoną kostką bulionową, na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapusty. Przykrywamy gołąbki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny. Możemy gołąbko podawać z sosem pomidorowym .
 
Sos pomidorowy na szybko
Składniki
- 4 łyżki koncentratu
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżeczka mąki
 - pół kostki bulionowej warzywnej
 - 100ml kwaśnej śmietany
 - sól, pieprz, cukier
 
Przygotowanie
- Rozgrzać na patelni mąkę włożyć masło i kiedy się lekko przyrumieni dodać koncentrat pomidorowy.
 - Mieszając podsmażać na średnim ogniu 2 minuty, a następnie powoli, nadal mieszając wlać 100ml zimnej wody, wrzucić pół kostki bulionowej i gotować 2 minuty.
 - Z 3 łyżkami sosu rozbełtać śmietanę i połączyć z resztą sosu.
 - Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem, zagotować.
 - Polewamy nim gołąbki.