Deska serów – dobra przystawka, super przekąska na spotkanie ze znajomymi. Zobacz jakie sery wybrać, jak je pokroić i jak je ułożyć na desce.

Kiedy podawać deskę serów?

Taki sposób konsumowania serów wymyślili Francuzi – koneserzy serów. Deskę serów najlepiej podawać tuż po głównym daniu, ale przed podaniem deseru. Ser neutralizuje pokarmy o kwaśnym odczynie, a do takich zalicza się mięso. Ser również czyści zęby i kubki smakowe, w ten sposób przygotowuje organizm do odczuwania nowych smaków.

Przygotowując deskę z serami pamiętaj, żeby sery wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby ich temperatura podczas podawania była tylko 3 stopnie niższa od pokojowej. Tworząc deskę serów wybieraj gatunki sera tak, żeby różniły się między sobą twardością i intensywnością smaku.

Jaki rodzaj sera wybrać?

  • ser pleśniowy (np. Lazur, gorgonzola, brie)
  • ser półtwardy (np. cheddar)
  • ser miękki o intensywnej woni (np. romadur)
  • ser miękki (np. parmezan)

Jak pokroić ser?

  • ser okrągły, kwadratowy bądź trójkątny kroić najlepiej jest tak jak tort (ostrzejszym nożem)
  • ser podłużny kroić w plasterki o grubości 1cm (ostrzejszym nożem)
  • ser pleśniowy kroić ukośnie na małe kawałki
  • mały okrągły ser kroić tylko na pół
  • ser kremowy kroić najlepiej gorącym, suchym nożem do smarowania
  • ser twardy najlepiej po prostu połupać

Układając sery na desce musisz zachować odpowiednią odległość pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów. W ten sposób nie zmieszają się smaki i aromaty.

Ser możesz podawać z różnymi dodatkami. Idealne dodatki do sera:

  • winogrona,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • oliwki,
  • suszone pomidory,
  • kapary,
  • bagietka,
  • białe pieczywo pszenne, żytnie,
  • masło,
  • wino.

Smacznego!