Deska serów – idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Jak przygotować deskę serów? Jak ser wybrać? Jak pokroić?

    -

    Deska serów – dobra przystawka, super przekąska na spotkanie ze znajomymi. Zobacz jakie sery wybrać, jak je pokroić i jak je ułożyć na desce.

    Kiedy podawać deskę serów?

    Taki sposób konsumowania serów wymyślili Francuzi – koneserzy serów. Deskę serów najlepiej podawać tuż po głównym daniu, ale przed podaniem deseru. Ser neutralizuje pokarmy o kwaśnym odczynie, a do takich zalicza się mięso. Ser również czyści zęby i kubki smakowe, w ten sposób przygotowuje organizm do odczuwania nowych smaków.

    Przygotowując deskę z serami pamiętaj, żeby sery wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby ich temperatura podczas podawania była tylko 3 stopnie niższa od pokojowej. Tworząc deskę serów wybieraj gatunki sera tak, żeby różniły się między sobą twardością i intensywnością smaku.

    Jaki rodzaj sera wybrać?

    • ser pleśniowy (np. Lazur, gorgonzola, brie)
    • ser półtwardy (np. cheddar)
    • ser miękki o intensywnej woni (np. romadur)
    • ser miękki (np. parmezan)

    Jak pokroić ser?

    • ser okrągły, kwadratowy bądź trójkątny kroić najlepiej jest tak jak tort (ostrzejszym nożem)
    • ser podłużny kroić w plasterki o grubości 1cm (ostrzejszym nożem)
    • ser pleśniowy kroić ukośnie na małe kawałki
    • mały okrągły ser kroić tylko na pół
    • ser kremowy kroić najlepiej gorącym, suchym nożem do smarowania
    • ser twardy najlepiej po prostu połupać

    Układając sery na desce musisz zachować odpowiednią odległość pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów. W ten sposób nie zmieszają się smaki i aromaty.

    Ser możesz podawać z różnymi dodatkami. Idealne dodatki do sera:

    • winogrona,
    • jabłka,
    • gruszki,
    • oliwki,
    • suszone pomidory,
    • kapary,
    • bagietka,
    • białe pieczywo pszenne, żytnie,
    • masło,
    • wino.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza