Wprowadzając do naszego życia dobre nawyki oszczędzania wody, prądu i gazu, możemy zmniejszyć opłaty za mieszanie nawet o 20%-25%. Ważne, abyśmy wprowadzili takie zmiany, które nie obniżą komfortu naszego życia.

Ceny mieszkań w Warszawie wynoszą średnio ok. 7 887 zł za m 2 . Poza opłatami za czynsz, musimy regularne opłacać rachunki za prąd, wodę, gaz i media. Do tych zobowiązań często dochodzi też rata kredytu hipotecznego. W jaki sposób możemy zmniejszyć rachunki i co robić, by płacić mniej za mieszkanie?

Kosztowny tryb czuwania

Niektóre sprzęty elektryczne działają w trybie czuwania (tzw. trybie stand-by). Należą do nich, np. telewizory, konsole i dekodery. O pozostawaniu urządzenia w trybie czuwania sygnalizuje mała świecąca dioda. Mimo że telewizor w trybie czuwania wygląda na wyłączony, w dalszym ciągu
pobiera energię, która umożliwia szybkie włączenie, np. za pomocą pilota. W trakcie czuwania sprzęty pobierają od 0,1W do 17W. Zakładając, że średni koszt 1kWh wynosi ok. 0,60 zł, w skali rocznej za każde 5W zużywane przez 24h/d płacimy ok. 26,28 zł. Wystarczy, że wyłączymy
telewizor przyciskiem zlokalizowanym pod lub na boku ekranu, aby pieniądze te zostały w naszym portfelu.

Woda też kosztuje

Aby obniżyć rachunki za wodę, powinniśmy przede wszystkim naprawić nieszczelne uszczelki i kapiące krany. Na końcu wylewki kranu lub prysznica możemy zamontować perlatory – nakładki w kształcie pierścienia, które optycznie zwiększają strumień wody i napowietrzają go. Perlatory potrafią zmniejszyć zużycie wody od 15% do 60%. Unikajmy też niepotrzebnego spłukiwania toalety, podczas mycia twarzy lub zębów zakręcajmy kran. Zmywarkę i pralkę włączajmy na program oszczędnościowy i wkładajmy do nich cały możliwy załadunek, aby nie zostawiać
niewypełnionych przestrzeni. Do podlewania kwiatów używajmy wody deszczowej, którą możemy złapać ustawiając misę na balkonie lub tarasie, a trawnik podlewajmy nie częściej niż co 5-7 dni.

Tanie gotowanie

Pierwszym krokiem oszczędnego gotowania i równocześnie zmniejszenia rachunków za gaz jest dobranie palnika odpowiedniego do wielkości garnka. Płomienie ognia nie powinny rozchodzić się po ściankach garnka, a jedynie podgrzewać go od spodu. Gotując w mniejszym garnku lepiej
ustawiać go na małym palniku. W ten sposób zapobiegniemy stratom uciekającej po bokach energii i nie przypalimy uchwytów garnka. Do podtrzymania temperatury w garnku wystarczy minimalny płomień. Dlatego po zagotowaniu zmniejszajmy gaz. Innym sposobem oszczędnego
przygotowywania posiłków jest gotowanie pod przykryciem. Przykrywając garnek, skracamy czas jednorazowego gotowania nawet o kilka minut. W skali miesiąca daje nam to kilka godzin gotowania mniej. Ta prosta czynność pozwala zaoszczędzić nawet 30% mniej gazu.

Zobacz także: Jak przygotować mieszkanie do sprzedaży?