Strona głównaKulinariaPrzekąski3 pasty warzywne na letnie kanapki

3 pasty warzywne na letnie kanapki

Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!

Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • cebula – 1kg
  • cukier brązowy trzcinowy – 100g
  • ocet balsamiczny – 5 łyżek
  • powidła śliwkowe – 3 łyżki
  • rum – 1 łyżka
  • filet z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej – 1 łyżka
  • koperek
  • Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
  2. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
  4. Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

1.kanapki z marmolada cebulowa i lososiem dan cake

Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Składniki:

  • kalafior świeży – 250g
  • ogórek świeży – 100g
  • koperek – ½ pęczka
  • twaróg chudy – 100g
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
  2. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

2.kanapki z pasta kalafiorowo ogorkowa dan cake

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Składniki:

  • cebula – 2 średnie szt.
  • olej – 2 łyżki
  • pieczarki świeże – 200g
  • jajka – 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez – 1 łyżka
  • kolorowa świeża papryka – 1 ½ szt.
  • Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
  2. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki.
  3. Jajka gotujemy na twardo.
  4. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa.
  5. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

3.kanapki z pasta z pieczarek i kolorowej papryki dan cake

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,966ObserwującyObserwuj