Więcej
    Strona głównaKulinariaPrzekąski3 pasty warzywne na letnie kanapki

    3 pasty warzywne na letnie kanapki

    Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!

    Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

    Składniki:

    • cebula – 1kg
    • cukier brązowy trzcinowy – 100g
    • ocet balsamiczny – 5 łyżek
    • powidła śliwkowe – 3 łyżki
    • rum – 1 łyżka
    • filet z łososia
    • sól, pieprz do smaku
    • olej – 1 łyżka
    • koperek
    • Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek

    Wykonanie:

    1. Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
    2. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny.
    3. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
    4. Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy.
    5. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

    Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

    Składniki:

    • kalafior świeży – 250g
    • ogórek świeży – 100g
    • koperek – ½ pęczka
    • twaróg chudy – 100g
    • jogurt naturalny – 2 łyżki
    • sól, pieprz do smaku
    • Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek

    Wykonanie:

    1. Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
    2. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
    3. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
    4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem.
    5. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

    Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

    Składniki:

    • cebula – 2 średnie szt.
    • olej – 2 łyżki
    • pieczarki świeże – 200g
    • jajka – 3 szt.
    • sól, pieprz do smaku
    • majonez – 1 łyżka
    • kolorowa świeża papryka – 1 ½ szt.
    • Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek

    Wykonanie:

    1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
    2. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki.
    3. Jajka gotujemy na twardo.
    4. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa.
    5. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
    6. Całość dokładnie mieszamy.
    7. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,876ObserwującyObserwuj