Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Składniki:
- cebula – 1kg
- cukier brązowy trzcinowy – 100g
- ocet balsamiczny – 5 łyżek
- powidła śliwkowe – 3 łyżki
- rum – 1 łyżka
- filet z łososia
- sól, pieprz do smaku
- olej – 1 łyżka
- koperek
- Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
- Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny.
- Pod koniec smażenia dodajemy rum.
- Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy.
- Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.
Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka
Składniki:
- kalafior świeży – 250g
- ogórek świeży – 100g
- koperek – ½ pęczka
- twaróg chudy – 100g
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek
Wykonanie:
- Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
- Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem.
- Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.
Pasta pieczarkowa z kolorową papryką
Składniki:
- cebula – 2 średnie szt.
- olej – 2 łyżki
- pieczarki świeże – 200g
- jajka – 3 szt.
- sól, pieprz do smaku
- majonez – 1 łyżka
- kolorowa świeża papryka – 1 ½ szt.
- Chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek
Wykonanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
- Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa.
- Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.