Przecier pomidorowy pojawia się jako podstawowy składnik wielu potraw niemal z całego świata. Przedstawiamy pomysły na 3 obiady w stylu marokańskim, francuskim i włoskim, wszystkie na bazie tego samego przecieru pomidorowego Pudliszki. Sosy, zupy, gulasze – do wyboru, do koloru… Zapinaj pasy!
Przecier pomidorowy Pudliszki: marokańska harira
Harira to jedno ze sztandarowych dań kuchni marokańskiej, przez tubylców serwowane głównie w okresie Ramadanu jako przełamanie postu. To zupa pomidorowa z soczewicą, którą serwuje się z ćwiartkami limonki lub cytryny, czasem też z drobnym makaronem lub ryżem. Do jej przygotowania będą potrzebne:
- ciecierzyca z puszki – 1 szklanka
- zielona soczewica – 1,5 szklanki (namoczona wcześniej przez ok. 30 minut)
- cebula
- przecier pomidorowy Pudliszki – 1,5 szklanki
- imbir, cynamon, ostra papryka, kurkuma, słodka papryka – po łyżeczce
- kumin – 2 łyżeczki
- świeża kolendra i natka pietruszki – po kilka gałązek
- woda – 2 litry
- olej
- pieprz i sól
- łyżka mąki
- cytryna lub limonka do podania
Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju w dużym garnku. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmaż razem przez ok. 5 minut, następnie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj soczewicę, zalej wodą i wymieszaj bardzo dokładnie. Wrzuć gałązki kolendry i pietruszki (w całości). Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie – ok. godziny. Na koniec dodaj ciecierzycę i zagęść całość łyżką mąki dokładnie wymieszaną z letnią wodą. Podawaj z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Kuchnia francuska – boeuf stroganow
Jedną z najpopularniejszych obecnie potraw kuchni francuskiej opracował… Rosjanin, Aleksandr Stroganow – uczestnik wojen napoleońskich. Boeuf stroganow to jedno z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań z wołowiny. Przygotuj:
- polędwica wołowa, ligawa lub udziec – 60 dag
- pieczarki – 25 dag
- cebule – 2 główki
- masło – 2 łyżki
- bulion wołowy – 150 ml
- mąka – 1 łyżka
- przecier pomidorowy – 1 szklanka
- śmietanka do sosów – 100 ml
- sól, pieprz i słodka papryka
Wołowinę oczyść z błon i pokrój w cienkie paski. Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki i podsmaż na połowie masła. Na reszcie masła podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj mięso, oprósz mąką, mieszaj. Gdy lekko się obsmaży, wlej gorący bulion. Dodaj podsmażone pieczarki i przecier pomidorowy, a następnie duś przez ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zabiel śmietanką, dopraw solą, pieprzem i papryką. Duś do miękkości wołowiny. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Przecier Pudliszki: sosy. Włoska arrabbiata
Do czego Włosi wykorzystaliby przecier Pudliszki? Sosy do makaronu – to oczywiste! Jednym z najbardziej lubianych na całym świecie przepisów jest pikantne penne all’arrabbiata. Składniki na 2 porcje:
- makaron penne – 200 g
- przecier pomidorowy Pudliszki
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- papryczka chili
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili (bez pestek). Po minucie dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z sosem na patelni, posyp posiekaną natką pietruszki. I gotowe! Siła tkwi w prostocie.
Życzymy smacznych kulinarnych podróży!