3 proste dania kuchni włoskiej, które możesz podać na przyjęciu

    -

    Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Na czym polega jej fenomen? Dania z tych stron są niezwykle proste, a ich zaletą jest wysoka jakość składników. Popularne we Włoszech potrawy są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich smak trafia nawet w wyszukane gusta. Jeżeli przygotowujesz przyjęcie i szukasz łatwych, ale efektownych posiłków dla swoich gości, koniecznie zdecyduj się na propozycje, jakie ma dla Ciebie kuchnia włoska. Czytaj dalej, by poznać 3 przepisy, które naprawdę warto znać!

    1. Bruschetta – wspaniała przekąska kuchni włoskiej

    Bruschetta to przepyszna przystawka, którą możesz podać o każdej porze dnia. Do jej wykonania potrzebujesz wyłącznie kilku składników. O ile postawisz na ich najwyższą jakość, możesz być pewny, że jej walory smakowe zachwycą Twoich gości. Czego potrzebujesz do przygotowania 12 porcji?

    Składniki:

    – bagietka, którą możesz podzielić na 12 części

    – 3 łyżki oliwy, najlepiej extra virgin

    – 3 małe ząbki czosnku

    – 2 duże, dojrzałe pomidory

    – pęczek świeżej bazylii

    – pieprz i sól

    1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni Celsjusza.

    2. Pokrój bagietkę na w miarę równe części. Zadbaj o to, aby nie były zbyt cienkie – powinny mieć mniej więcej 3-4 cm grubości. Rozłóż je na blaszce i włóż do piekarnika na około 8 minut. Po wyjęciu kawałki bagietki powinny być chrupiące i złociste.

    3. Do miseczki wlej nieco oliwy, dorzuć do niej rozgnieciony w prasce czosnek, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną bazylię.

    4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem.

    5. Wyciągnij pieczywo z pieca. Posmaruj je cieniutką warstwą oliwy, a następnie nałóż na każdy kawałek łyżkę przygotowanego wcześniej farszu.

    6. Ułóż bruschetty estetycznie na desce lub talerzu i koniecznie podawaj je na ciepło.

    2. Spaghetti Aglio e Olio

    Kolejną, wartą uwagi sztandarową potrawą kuchni włoskiej jest spaghetti Aglio e Olio. Jak je przygotować, aby wystarczyło dla dwóch osób? Spieszymy z wyjaśnieniem!

    Składniki:

    – 30 dag makaronu spaghetti

    – 100 ml oliwy z oliwek

    – 6 ząbków czosnku

    – pęczek świeżej pietruszki

    – tarty parmezan do posypania

    – sól

    1. Nastaw makaron i ugotuj go w lekko osolonej wodzie – tak, aby był al dente. Postępuj zgodnie z instrukcjami, które producent umieścił na opakowaniu.

    2. W czasie, gdy makaron się gotuje, posiekaj drobno pietruszkę oraz pokrój czosnek.

    3. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią czosnek. Pilnuj jednak, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Ważne jest to, aby się zeszklił, a nie spalił.

    4. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku solą.

    5. Nałóż porcje na talerze, a następnie posyp je parmezanem wedle uznania.

    3. Makaron z pesto

    W przypadku, gdy nie masz pomysłu na szybki obiad, specjały kuchni włoskiej będą strzałem w dziesiątkę. Wystarczy, że będziesz przechowywać w swojej spiżarni gotowe produkty, a zawsze znajdziesz pomysł na szybki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Podamy Ci prosty przepis na makaron z pesto z suszonych pomidorów, który wystarczy na dwie porcje.

    Składniki:

    –30 dag makaronu typu penne

    – słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów marki Alce Nero

    – parmezan do posypania

    – kilka listków bazylii do dekoracji

    1. Ugotuj makaron według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.

    2. Odcedzony makaron wymieszaj w garnku z pesto.

    3. Nałóż danie na talerze, posyp parmezanem i ozdób listkami bazylii.

    Jeżeli chcesz się zaopatrzyć w wysokiej jakości, oryginalne, włoskie produkty, koniecznie odwiedź e-sklep https://clickitalia.pl/. To miejsce posiada bardzo szeroki asortyment, w którym znajdziesz zarówno oliwy z oliwek, jak i makarony oraz przetwory – a to dopiero początek długiej listy!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza