3 proste dania kuchni włoskiej, które możesz podać na przyjęciu

-

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Na czym polega jej fenomen? Dania z tych stron są niezwykle proste, a ich zaletą jest wysoka jakość składników. Popularne we Włoszech potrawy są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich smak trafia nawet w wyszukane gusta. Jeżeli przygotowujesz przyjęcie i szukasz łatwych, ale efektownych posiłków dla swoich gości, koniecznie zdecyduj się na propozycje, jakie ma dla Ciebie kuchnia włoska. Czytaj dalej, by poznać 3 przepisy, które naprawdę warto znać!

1. Bruschetta – wspaniała przekąska kuchni włoskiej

Bruschetta to przepyszna przystawka, którą możesz podać o każdej porze dnia. Do jej wykonania potrzebujesz wyłącznie kilku składników. O ile postawisz na ich najwyższą jakość, możesz być pewny, że jej walory smakowe zachwycą Twoich gości. Czego potrzebujesz do przygotowania 12 porcji?

Składniki:

– bagietka, którą możesz podzielić na 12 części

– 3 łyżki oliwy, najlepiej extra virgin

– 3 małe ząbki czosnku

– 2 duże, dojrzałe pomidory

– pęczek świeżej bazylii

– pieprz i sól

1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni Celsjusza.

2. Pokrój bagietkę na w miarę równe części. Zadbaj o to, aby nie były zbyt cienkie – powinny mieć mniej więcej 3-4 cm grubości. Rozłóż je na blaszce i włóż do piekarnika na około 8 minut. Po wyjęciu kawałki bagietki powinny być chrupiące i złociste.

3. Do miseczki wlej nieco oliwy, dorzuć do niej rozgnieciony w prasce czosnek, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną bazylię.

4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem.

5. Wyciągnij pieczywo z pieca. Posmaruj je cieniutką warstwą oliwy, a następnie nałóż na każdy kawałek łyżkę przygotowanego wcześniej farszu.

6. Ułóż bruschetty estetycznie na desce lub talerzu i koniecznie podawaj je na ciepło.

2. Spaghetti Aglio e Olio

Kolejną, wartą uwagi sztandarową potrawą kuchni włoskiej jest spaghetti Aglio e Olio. Jak je przygotować, aby wystarczyło dla dwóch osób? Spieszymy z wyjaśnieniem!

Składniki:

– 30 dag makaronu spaghetti

– 100 ml oliwy z oliwek

– 6 ząbków czosnku

– pęczek świeżej pietruszki

– tarty parmezan do posypania

– sól

1. Nastaw makaron i ugotuj go w lekko osolonej wodzie – tak, aby był al dente. Postępuj zgodnie z instrukcjami, które producent umieścił na opakowaniu.

2. W czasie, gdy makaron się gotuje, posiekaj drobno pietruszkę oraz pokrój czosnek.

3. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią czosnek. Pilnuj jednak, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Ważne jest to, aby się zeszklił, a nie spalił.

4. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku solą.

5. Nałóż porcje na talerze, a następnie posyp je parmezanem wedle uznania.

3. Makaron z pesto

W przypadku, gdy nie masz pomysłu na szybki obiad, specjały kuchni włoskiej będą strzałem w dziesiątkę. Wystarczy, że będziesz przechowywać w swojej spiżarni gotowe produkty, a zawsze znajdziesz pomysł na szybki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Podamy Ci prosty przepis na makaron z pesto z suszonych pomidorów, który wystarczy na dwie porcje.

Składniki:

–30 dag makaronu typu penne

– słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów marki Alce Nero

– parmezan do posypania

– kilka listków bazylii do dekoracji

1. Ugotuj makaron według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.

2. Odcedzony makaron wymieszaj w garnku z pesto.

3. Nałóż danie na talerze, posyp parmezanem i ozdób listkami bazylii.

Jeżeli chcesz się zaopatrzyć w wysokiej jakości, oryginalne, włoskie produkty, koniecznie odwiedź e-sklep https://clickitalia.pl/. To miejsce posiada bardzo szeroki asortyment, w którym znajdziesz zarówno oliwy z oliwek, jak i makarony oraz przetwory – a to dopiero początek długiej listy!

Udostępnij ten artykuł

Ostatnie posty

Ostatnie komentarze

Nina NA Endometrioza