Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Na czym polega jej fenomen? Dania z tych stron są niezwykle proste, a ich zaletą jest wysoka jakość składników. Popularne we Włoszech potrawy są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich smak trafia nawet w wyszukane gusta. Jeżeli przygotowujesz przyjęcie i szukasz łatwych, ale efektownych posiłków dla swoich gości, koniecznie zdecyduj się na propozycje, jakie ma dla Ciebie kuchnia włoska. Czytaj dalej, by poznać 3 przepisy, które naprawdę warto znać!
1. Bruschetta – wspaniała przekąska kuchni włoskiej
Bruschetta to przepyszna przystawka, którą możesz podać o każdej porze dnia. Do jej wykonania potrzebujesz wyłącznie kilku składników. O ile postawisz na ich najwyższą jakość, możesz być pewny, że jej walory smakowe zachwycą Twoich gości. Czego potrzebujesz do przygotowania 12 porcji?
Składniki:
– bagietka, którą możesz podzielić na 12 części
– 3 łyżki oliwy, najlepiej extra virgin
– 3 małe ząbki czosnku
– 2 duże, dojrzałe pomidory
– pęczek świeżej bazylii
– pieprz i sól
1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni Celsjusza.
2. Pokrój bagietkę na w miarę równe części. Zadbaj o to, aby nie były zbyt cienkie – powinny mieć mniej więcej 3-4 cm grubości. Rozłóż je na blaszce i włóż do piekarnika na około 8 minut. Po wyjęciu kawałki bagietki powinny być chrupiące i złociste.
3. Do miseczki wlej nieco oliwy, dorzuć do niej rozgnieciony w prasce czosnek, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną bazylię.
4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem.
5. Wyciągnij pieczywo z pieca. Posmaruj je cieniutką warstwą oliwy, a następnie nałóż na każdy kawałek łyżkę przygotowanego wcześniej farszu.
6. Ułóż bruschetty estetycznie na desce lub talerzu i koniecznie podawaj je na ciepło.
2. Spaghetti Aglio e Olio
Kolejną, wartą uwagi sztandarową potrawą kuchni włoskiej jest spaghetti Aglio e Olio. Jak je przygotować, aby wystarczyło dla dwóch osób? Spieszymy z wyjaśnieniem!
Składniki:
– 30 dag makaronu spaghetti
– 100 ml oliwy z oliwek
– 6 ząbków czosnku
– pęczek świeżej pietruszki
– tarty parmezan do posypania
– sól
1. Nastaw makaron i ugotuj go w lekko osolonej wodzie – tak, aby był al dente. Postępuj zgodnie z instrukcjami, które producent umieścił na opakowaniu.
2. W czasie, gdy makaron się gotuje, posiekaj drobno pietruszkę oraz pokrój czosnek.
3. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią czosnek. Pilnuj jednak, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Ważne jest to, aby się zeszklił, a nie spalił.
4. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku solą.
5. Nałóż porcje na talerze, a następnie posyp je parmezanem wedle uznania.
3. Makaron z pesto
W przypadku, gdy nie masz pomysłu na szybki obiad, specjały kuchni włoskiej będą strzałem w dziesiątkę. Wystarczy, że będziesz przechowywać w swojej spiżarni gotowe produkty, a zawsze znajdziesz pomysł na szybki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Podamy Ci prosty przepis na makaron z pesto z suszonych pomidorów, który wystarczy na dwie porcje.
Składniki:
–30 dag makaronu typu penne
– słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów marki Alce Nero
– parmezan do posypania
– kilka listków bazylii do dekoracji
1. Ugotuj makaron według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
2. Odcedzony makaron wymieszaj w garnku z pesto.
3. Nałóż danie na talerze, posyp parmezanem i ozdób listkami bazylii.
Jeżeli chcesz się zaopatrzyć w wysokiej jakości, oryginalne, włoskie produkty, koniecznie odwiedź e-sklep https://clickitalia.pl/. To miejsce posiada bardzo szeroki asortyment, w którym znajdziesz zarówno oliwy z oliwek, jak i makarony oraz przetwory – a to dopiero początek długiej listy!