30 maja – Światowy Dzień Soku

    -

    O tym, że soki są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Bogate źródło witamin, substancji odżywczych i soli mineralnych zasłużyło na uznanie – a do tego wspaniały smak i aromat. Z tego właśnie powodu ogłoszono, że 30 maja będziemy świętowali Światowy Dzień Soku. Sprawdź, dlaczego warto pić soki!

    Naturalny

    Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, sztucznych barwników, czy syntetycznych aromatów. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów” – dr Katarzyna Stoś, prof. nadz. Instytutu Żywności i Żywienia.

    Warzywa i owoce w płynie

    Naturalny sok pod względem wartości odżywczych w żaden sposób nie różni się od świeżych warzyw i owoców. Z tego powodu szklanka soku to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej porcji witamin oraz mikro- i makroelementów. Warto przy tym podkreślić, że soki są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka (niezależnie od wieku!).

    Nie każdy sok jest zdrowy

    Soki otrzymywane w różny sposób są tak samo cenne dla naszego zdrowia i są bardzo zbliżone pod względem wartości odżywczych. Dlatego nie mogę potwierdzić stwierdzenia, że np. sok z dłuższym terminem przydatności jest gorszy od pozostałych rodzajów. Tak naprawdę wszystko zależy od sytuacji, na którą niestety rzadko zwracamy uwagę, a która decyduje o bezpieczeństwie produktu. Sok jednodniowy będzie bezpieczny tylko wtedy, gdy zapewnimy mu ciągłość przechowywania w warunkach chłodniczych. Powinien być wypity zaraz po wyciśnięciu lub po wyjęciu z lodówki i osiągnięciu temperatury pokojowej.

    W przypadku soku świeżo wyciskanego należy szczególną uwagę zwrócić na warunki, w których został wykonany. Zawsze upewnijmy się, że wyciskarka w kawiarni bądź restauracji, w której zamawiamy sok, jest czysta. Sok wyciśnięty w zanieczyszczonym urządzeniu może być bardzo niebezpieczny. Warto też zwrócić uwagę czy owoce i warzywa, z których sok został wykonany są dobrej jakości i czy zostały dobrze umyte. Jak już wspomniałam, soki z dłuższym terminem przydatności do spożycia to pełnowartościowe produkty. Nie odstają pod względem zawartości witamin i składników odżywczych od tych jednodniowych i świeżo wyciskanych. W sytuacji gdy nie mamy pewności co do jakości wykonania tych dwóch pierwszych, sok z kartonu czy butelki to z pewnością dobre rozwiązanie na dostarczenie jednej z pięciu porcji warzyw lub owoców dziennie. To obok warzyw i owoców może być doskonałe uzupełnienie drugiego śniadania dla dziecka do szkoły, przekąska na wycieczkę szkolną bądź na rodzinny piknik. Jakość i skład soku w butelkach czy kartonach jest porównywalna do jakości soku otrzymanego bezpośrednio z owoców lub warzyw”. – dr Katarzyna Stoś, prof. nadz. Instytutu Żywności i Żywienia.

    Niezbędna porcja wody

    Dietetycy zalecają, by dziennie wypijać około 2 litrów wody. Warto pamiętać, że warzywa i owoce to w ponad 80% woda, więc śmiało można czystą wodę zastąpić sokami. Dzięki temu zaspokoisz pragnienie, uzupełnisz poziom płynów w organizmie i dostarczysz mu wspomniane wcześniej witaminy i minerały. Samo zdrowie!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza