Wielkanoc już niedługo – a nie ma chyba nic bardziej wielkanocnego niż jaja, podawane we wszystkich możliwych postaciach – w postaci pisanek, jaja nadziewane farszem pieczarkowym, w pieczeni… Proponujemy 4 przepisy na niekonwencjonalne podanie jaj na Wielkanoc.
Drożdżówka – niespodzianka
Składniki na ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 żółtka
- 1 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
- świeża papryka
- Sos serowy Tarsmak
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.
Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C.
Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.
Tarta szpinakowo-serowa
Składniki na ciasto
- 500g mąki
- 250g masła
- 2 żółtka
- 100 ml wody
- sól do smaku
Składniki na farsz
- 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)
- 2 łyżki masła
- 150g sera pleśniowego typu Rokpol
- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- Sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.
Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki
- 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka oleju
- Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak
Wykonanie
Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Do pieczeni idealnie pasuje Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak.
Naleśniki z jajkiem
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 0,5l mleka
- 1 jajko
- 300g mąki pszennej
- sól, cukier do smaku
- olej do smażenia
Zawartość naleśników
- 100g sera żółtego
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 główki sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu Tarsmak
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- sól i pieprz do smaku
+ jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki i polać Sosem koperkowym Tarsmak.
SMACZNEGO!
Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Tekst i zdjęcia: Tarsmak