Więcej
    Strona głównaKulinaria4 sposoby na wielkanocne jaja! - kulinarne propozycje od firmy Tarsmak

    4 sposoby na wielkanocne jaja! – kulinarne propozycje od firmy Tarsmak

    Wielkanoc już niedługo – a nie ma chyba nic bardziej wielkanocnego niż jaja, podawane we wszystkich możliwych postaciach – w postaci pisanek, jaja nadziewane farszem pieczarkowym, w pieczeni… Proponujemy 4 przepisy na niekonwencjonalne podanie jaj na Wielkanoc.

    Drożdżówka – niespodzianka

    Składniki na ciasto

    • 50 dag mąki pszennej
    • 15 dag margaryny
    • 5 dag drożdży
    • 2 jajka (ugotowane na twardo)
    • 2 żółtka
    • 1 szklanki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki mleka
    • cukier i sól do smaku
    • świeża papryka
    • Sos serowy Tarsmak

    Wykonanie

    Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.

    Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C.

    Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.

    Tarta szpinakowo-serowa

    Składniki na ciasto

    • 500g mąki
    • 250g masła
    • 2 żółtka
    • 100 ml wody
    • sól do smaku

    Składniki na farsz

    • 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)
    • 2 łyżki masła
    • 150g sera pleśniowego typu Rokpol
    • 250g twarogu półtłustego
    • 1 jajko
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • Sos czosnkowy Tarsmak

    Wykonanie

    Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.

    Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

    Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

    Pieczeń rzymska z jajkiem

    Składniki

    • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • 2 jajka
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka mąki
    • 4 ząbki czosnku
    • majeranek, sól, pieprz do smaku
    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • 1 łyżka oleju
    • Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak

    Wykonanie

    Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

    Do pieczeni idealnie pasuje Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak.

    Naleśniki z jajkiem

    Składniki na ciasto naleśnikowe

    • 0,5l mleka
    • 1 jajko
    • 300g mąki pszennej
    • sól, cukier do smaku
    • olej do smażenia

    Zawartość naleśników

    • 100g sera żółtego
    • 4 ogórki konserwowe
    • 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 główki sałaty lodowej
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 3 łyżki majonezu Tarsmak
    • 2 łyżki śmietany kwaśnej
    • sól i pieprz do smaku

    + jajka ugotowane na twardo

    Wykonanie

    Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.

    Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki i polać Sosem koperkowym Tarsmak.

    SMACZNEGO!

    Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
    Tekst i zdjęcia: Tarsmak

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj