Wielkanoc już niedługo – a nie ma chyba nic bardziej wielkanocnego niż jaja, podawane we wszystkich możliwych postaciach – w postaci pisanek, jaja nadziewane farszem pieczarkowym, w pieczeni… Proponujemy 4 przepisy na niekonwencjonalne podanie jaj na Wielkanoc.

Drożdżówka – niespodzianka

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 żółtka
  • 1 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku
  • świeża papryka
  • Sos serowy Tarsmak

Wykonanie

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.

Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C.

Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.

Tarta szpinakowo-serowa

Składniki na ciasto

  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml wody
  • sól do smaku

Składniki na farsz

  • 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)
  • 2 łyżki masła
  • 150g sera pleśniowego typu Rokpol
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.

Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki

  • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka oleju
  • Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak

Wykonanie

Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Do pieczeni idealnie pasuje Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak.

Naleśniki z jajkiem

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 0,5l mleka
  • 1 jajko
  • 300g mąki pszennej
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Zawartość naleśników

  • 100g sera żółtego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 główki sałaty lodowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu Tarsmak
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól i pieprz do smaku

+ jajka ugotowane na twardo

Wykonanie

Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki i polać Sosem koperkowym Tarsmak.

SMACZNEGO!

Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Tekst i zdjęcia: Tarsmak