KulinariaWielkanocne jajo w nowej odsłonie

Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

-

Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu? Podpowiadamy, jak podczas tegorocznego śniadania wielkanocnego zaskoczyć najbliższych jajkiem w zupełnie nowej odsłonie.

Na początku było jajko

Jajko – dziś powszechnie uznawane za symbol życia, już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce. Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych, w ich mitologii swoje miejsce miał nawet bóg Ptah, który niczym garncarz nadawał światu kształt jajka. Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka – białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem. Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka – to właśnie je kładziono na progu stajni przed pierwszym wyprowadzeniem bydła w pole, by zapewnić domowi szczęście umieszczano je w każdym jego narożniku. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem są najważniejszym elementem wielkanocnego menu. Warto zatem na tę wyjątkową okazję podać je w nietuzinkowej odsłonie.

fot. materialy prasowe dan cake 0 - Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

Odświętnie w kruchym cieście

Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty. – Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – W prosty sposób nadamy jej też charakteru wykwintnej przekąski na świąteczny stół, jeśli wykorzystamy ją jako nadzienie do naszych kruchych mini babeczek do nadzień słonych – dodaje ekspert Dan Cake Polonia.

Poniedziałkowe śniadanie na luzie

Lany Poniedziałek to ten dzień podczas wielkanocnych świąt, kiedy zwykle oddajemy się słodkiemu lenistwu, pozwalamy sobie na dłuższy sen. Na więcej luzu możemy sobie także pozwolić przygotowując tego dnia rodzinne śniadanie, nie rezygnując z wpisanych w tradycję tych świąt jajek. – – Dla naszych bliskich z pewnością dużym zaskoczeniem będzie rozpływające się w ustach jajko sadzone, zamknięte w dwóch kawałkach chrupiących gofrów od Dan Cake z dodatkiem boczku i sałaty – mówi Wiktor Kowalski. Równie szybko i w prosty sposób przygotujemy także chlebowe muffinki z jajkiem, np. przepiórczym. – Nasz wieloziarnisty Chleb tostowy wystarczy delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim zwykłą formę do muffinek, tworząc mały koszyczek, w którego środek wbijamy jajko i dodajemy ulubione dodatki – mówi ekspert z Dan Cake Polonia.

Święta wielkanocne to w końcu najbardziej radosne święta w naszej tradycji. Pozwólmy sobie zatem na wprowadzenie nieco fantazji w nasze tegoroczne menu.

PRZEPIS NA WYTRAWNE MINI BABECZKI Z AKSAMITNĄ 

PASTĄ JAJECZNĄ, ŁOSOSIEM I AJERKONIAKIEM

Składniki:

jaja – 6 sztuk

majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki

łosoś wędzony – 100 g

likier jajeczny – 2 łyżki

płatki migdałowe – 50 g

sól

pieprz biały

Kruche mini babeczki do nadzień słonych (np. Dan Cake) – 12 sztuk

fot. materialy prasowe dan cake - Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Powstałą masą jajeczną wypełnić Mini babeczki do nadzień słonych Dan Cake. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

SMACZNEGO!

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem –...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie