KulinariaWyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

-

Podziwianie zabytków, poznawanie języków, nowych ludzi, czy zwyczajny odpoczynek – powodów, dla których podróżujemy jest wiele. Jednym z nich jest też smakowanie nieznanych dotąd regionalnych przysmaków i lokalnych trunków.

Okazuje się, że można odbyć prawdziwą, kulinarną podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu. Od lipca w wyprawę pełną smaków swoich klientów zabiera Thermomix®.

guacamole z mango materialyprasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

4 kontynenty, 6 krajów – tak na dobry początek

Co zrobić, by wyruszyć w kulinarną podróż smaków? Śledzić oficjalny profil fanów wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego Thermomix® na Facebooku. Od 10 lipca, co tydzień publikowane będą filmy instruktażowe z przepisami na potrawy – obowiązkowe punkty podróżniczego menu dla tych, którzy wybierają najpopularniejsze kierunki turystyczne. W lipcu kulinarni podróżnicy urządzenia Thermomix® zostaną zabrani w daleką podróż do Indii, a następnie do Tajlandii. W kolejnych tygodniach, aż do 7 września otrzymają inspiracje kulinarne z Meksyku, Maroka, Chin oraz Grecji.

Zwiedzaj na własną rękę

Filmy instruktażowe, które zostały przygotowane dla miłośników urządzenia Thermomix® na czas wakacji, to jedynie namiastka i zachęta do dalszych, samodzielnych i egzotycznych eksperymentów kulinarnych z najbardziej wielofunkcyjnym urządzeniem kuchennym na świecie. Prawdziwa skarbnica przepisów z każdego zakątka świata kryje się na platformie z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®. Tradycyjna grecka sałatka, pikantne samosy prosto z Indii, prawdziwie meksykańskie guacamole z dodatkiem żurawiny, czy chiński klasyk – wegetariańskie Chop Suey (przepis poniżej), z urządzeniem Thermomix® przygotujemy w mgnieniu oka.

Kulinarny świat na wyciągnięcie widelca

Choć nazwy wielu arabskich, azjatyckich, czy śródziemnomorskich potraw, które znajdziemy na platformie brzmią bardzo egzotycznie, nie oznacza to, że ich przygotowanie musi być trudne. Dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo, krok po kroku, przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania. Dodatkowo, dzięki najnowszemu dodatkowi Cook-Key®, Thermomix® za pomocą sieci WiFi połączy się z platformą Cookidoo®, a wszystkie przepisy i sposób ich przygotowania zostaną wyświetlone bezpośrednio na ekranie urządzenia, temperatura i czas gotowania zostaną ustawione automatycznie. To pozwoli w maksymalnym stopniu odtworzyć prawdziwe, regionalne smaki znane z dalekich podróży.

azjatyckie spring rolls materialy prasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Platforma Cookidoo® umożliwia przeglądanie i wybór przepisów z różnych stron świata. Możliwości platformy można wypróbować, korzystając z bezpłatnego, 30-dniowego abonamentu. Po tym czasie, każdy będzie mógł wyruszyć w dalszą, kulinarną podróż z urządzeniem Thermomix®. To za sprawą abonamentu Cookidoo®, dzięki któremu za 139 zł otrzymamy nieograniczony dostęp do kulinarnych inspiracji z najdalszych zakątków świata na 12 miesięcy.

Wegetariańskie chop suey

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 100 g grzybów, suszonych
  • 400 g wody, wrzącej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
  • 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
  • 130 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
  • Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C//obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek.
  • Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C//obr. 1.
  • Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

chop suey wegertarianskie materialy prasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min. Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito. Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie