Deska serów – dobra przystawka, super przekąska na spotkanie ze znajomymi. Zobacz jakie sery wybrać, jak je pokroić i jak je ułożyć na desce.
Kiedy podawać deskę serów?
Taki sposób konsumowania serów wymyślili Francuzi – koneserzy serów. Deskę serów najlepiej podawać tuż po głównym daniu, ale przed podaniem deseru. Ser neutralizuje pokarmy o kwaśnym odczynie, a do takich zalicza się mięso. Ser również czyści zęby i kubki smakowe, w ten sposób przygotowuje organizm do odczuwania nowych smaków.
Przygotowując deskę z serami pamiętaj, żeby sery wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby ich temperatura podczas podawania była tylko 3 stopnie niższa od pokojowej. Tworząc deskę serów wybieraj gatunki sera tak, żeby różniły się między sobą twardością i intensywnością smaku.
Jaki rodzaj sera wybrać?
- ser pleśniowy (np. Lazur, gorgonzola, brie)
 - ser półtwardy (np. cheddar)
 - ser miękki o intensywnej woni (np. romadur)
 - ser miękki (np. parmezan)
 
Jak pokroić ser?
- ser okrągły, kwadratowy bądź trójkątny kroić najlepiej jest tak jak tort (ostrzejszym nożem)
 - ser podłużny kroić w plasterki o grubości 1cm (ostrzejszym nożem)
 - ser pleśniowy kroić ukośnie na małe kawałki
 - mały okrągły ser kroić tylko na pół
 - ser kremowy kroić najlepiej gorącym, suchym nożem do smarowania
 - ser twardy najlepiej po prostu połupać
 
Układając sery na desce musisz zachować odpowiednią odległość pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów. W ten sposób nie zmieszają się smaki i aromaty.
Ser możesz podawać z różnymi dodatkami. Idealne dodatki do sera:
- winogrona,
 - jabłka,
 - gruszki,
 - oliwki,
 - suszone pomidory,
 - kapary,
 - bagietka,
 - białe pieczywo pszenne, żytnie,
 - masło,
 - wino.
 
Smacznego!