KulinariaAl fresco dining po polsku

Al fresco dining po polsku

-

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy serwowane w plenerze. Radzimy jak przygotować al fresco dining, danie pod gołym niebem, jakie uwielbiają Hiszpanie, Włosi oraz Polacy. To wyjątkowy sposób na sjestę i ugoszczenie niespodziewanych gości.

Al fresco dining to nic innego jak posiłek na świeżym powietrzu. Jest on szczególnie popularny w letnich miesiącach, kiedy z ochotą spożywamy posiłki w ogrodzie. Jednak nie jest to typowy piknik, ponieważ al fresco dining to danie, które spożywa się siedząc przy stoliku, zorganizowane na tarasie czy patio. Warto właściwie zaaranżować miejsce i podać odpowiednie przekąski.

Zaaranżuj miejsce – to proste

Aby zjeść posiłek na świeżym powietrzu, wystarczy przestrzeń, która umożliwi postawienie stolika i krzesełek. Świetnie do tego nadadzą się meble ogrodowe, które można nabyć małym nakładem finansowym np. na placu ze starociami. Aby nieco ożywić taras, zasadź kwiaty i zioła, dzięki którym będzie on atrakcyjnym miejscem spędzania czasu, nawet podczas niezbyt ładnej pogody. Ponadto, po zioła będziesz mogła sięgać także podczas samego posiłku. Zadbaj, by na stoliku był obrus i dodatki takie jak świeczka bądź lampion, serwetki i rozmaite dekoracje. To od nich zależy atmosfera przestrzeni, która jest najważniejsza. Spraw więc, aby było wygodnie i przytulnie. Dodatkowo, taras powinien być osłonięty od wiatru oraz słońca.

Przygotuj posiłek idealny

Przygotujmy danie, które sprosta warunkom posiłku spożywanego pod gołym niebem oraz oczekiwaniom gości. – Jedzenie, które świetnie spisze się podczas posiłku w charakterze al fresco dining powinno być podane na zimno. Najlepiej gdyby były to lekkie przekąski, bądź po prostu kanapki, których podstawowym składnikiem będzie np. blok drobiowy z warzywamim – mówi Małgorzata Wódkiewicz – ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Ten apetyczny specjał powstał z mięsa drobiowego, z dodatkiem kolorowych warzyw takich jak ogórek, marchew i czerwona papryka. Tego typu wyroby warto mieć w lodówce, ponieważ przygotowanie przekąsek z taką wędliną jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kanapeczki bardzo dobrze smakują ze świeżym pieczywem, sałatą i innymi sezonowymi warzywami – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Odpowiednia aranżacja i przekąski sprawią, że Al fresco dining będzie nastrojowe i smaczne. Okaże się atrakcyjnym sposobem na ugoszczenie niespodziewanych gości i przyjęcia okolicznościowe.

Najnowsze artykuły

Rewolucja w pielęgnacji skóry z niedoskonałościami: Caudalie przedstawia nową generację Serum Vinopure

Caudalie prezentuje nową, jeszcze skuteczniejszą formułę Serum Vinopure z kwasem salicylowym – skuteczna odpowiedź na niedoskonałości skóry. Marka Caudalie, znana...

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i bardziej podatne na puszenie się. Dlatego jesień to idealny moment,...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Musisz przeczytać

Rewolucja w pielęgnacji skóry z niedoskonałościami: Caudalie przedstawia nową generację Serum Vinopure

Caudalie prezentuje nową, jeszcze skuteczniejszą formułę Serum Vinopure z...

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie