KulinariaAl fresco dining po polsku

Al fresco dining po polsku

-

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy serwowane w plenerze. Radzimy jak przygotować al fresco dining, danie pod gołym niebem, jakie uwielbiają Hiszpanie, Włosi oraz Polacy. To wyjątkowy sposób na sjestę i ugoszczenie niespodziewanych gości.

Al fresco dining to nic innego jak posiłek na świeżym powietrzu. Jest on szczególnie popularny w letnich miesiącach, kiedy z ochotą spożywamy posiłki w ogrodzie. Jednak nie jest to typowy piknik, ponieważ al fresco dining to danie, które spożywa się siedząc przy stoliku, zorganizowane na tarasie czy patio. Warto właściwie zaaranżować miejsce i podać odpowiednie przekąski.

Zaaranżuj miejsce – to proste

Aby zjeść posiłek na świeżym powietrzu, wystarczy przestrzeń, która umożliwi postawienie stolika i krzesełek. Świetnie do tego nadadzą się meble ogrodowe, które można nabyć małym nakładem finansowym np. na placu ze starociami. Aby nieco ożywić taras, zasadź kwiaty i zioła, dzięki którym będzie on atrakcyjnym miejscem spędzania czasu, nawet podczas niezbyt ładnej pogody. Ponadto, po zioła będziesz mogła sięgać także podczas samego posiłku. Zadbaj, by na stoliku był obrus i dodatki takie jak świeczka bądź lampion, serwetki i rozmaite dekoracje. To od nich zależy atmosfera przestrzeni, która jest najważniejsza. Spraw więc, aby było wygodnie i przytulnie. Dodatkowo, taras powinien być osłonięty od wiatru oraz słońca.

Przygotuj posiłek idealny

Przygotujmy danie, które sprosta warunkom posiłku spożywanego pod gołym niebem oraz oczekiwaniom gości. – Jedzenie, które świetnie spisze się podczas posiłku w charakterze al fresco dining powinno być podane na zimno. Najlepiej gdyby były to lekkie przekąski, bądź po prostu kanapki, których podstawowym składnikiem będzie np. blok drobiowy z warzywamim – mówi Małgorzata Wódkiewicz – ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Ten apetyczny specjał powstał z mięsa drobiowego, z dodatkiem kolorowych warzyw takich jak ogórek, marchew i czerwona papryka. Tego typu wyroby warto mieć w lodówce, ponieważ przygotowanie przekąsek z taką wędliną jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kanapeczki bardzo dobrze smakują ze świeżym pieczywem, sałatą i innymi sezonowymi warzywami – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Odpowiednia aranżacja i przekąski sprawią, że Al fresco dining będzie nastrojowe i smaczne. Okaże się atrakcyjnym sposobem na ugoszczenie niespodziewanych gości i przyjęcia okolicznościowe.

Najnowsze artykuły

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z najmodniejszych trendów tego sezonu. Marka FaceBoom wprowadza dwa nowe warianty...

Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów – obowiązkowa lektura dla nastolatków

W dzisiejszym świecie ekrany są obecne wszędzie – w telefonach, tabletach, komputerach. Każda mama dobrze wie, jak trudno oderwać...

Skóra głowy pod kontrolą – odkryj nowe, pełne świeżości FLOW dla swoich włosów!

Skóra głowy, choć niewidoczna, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wyglądu włosów. Gdy produkuje zbyt dużo sebum, pasma szybko tracą świeżość, stają...

Kuracja Barierowa SHEHAND – skuteczna pielęgnacja skóry dłoni wrażliwej i przesuszonej

Codzienne mycie rąk, detergenty i niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają, że skóra dłoni szybko traci nawilżenie, staje się sucha, podrażniona...

Musisz przeczytać

Skóra głowy pod kontrolą – odkryj nowe, pełne świeżości FLOW dla swoich włosów!

Skóra głowy, choć niewidoczna, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wyglądu...

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z...

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty pokazują jedno – kobiety coraz częściej poszukują usług, które łączą...

Trampki damskie – ponadczasowa klasyka. Jakie modele królują w 2025 roku?

Moda na sportowe obuwie ewoluuje z każdym sezonem, ale trampki damskie pozostają niezmienną bazą kobiecej garderoby. Rok 2025 przynosi...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie