ŻycieAspartam w kuchni i w torebce

Aspartam w kuchni i w torebce

-

Aspartam to nazwa znana osobom, które wiedzą, że cukier w nadmiarze może nam zaszkodzić. Warto wiedzieć, że ta oryginalnie i tajemniczo brzmiąca nazwa kryje pod sobą określenie popularnej substancji służącej powszechnie w przemyśle spożywczym. Znajdziemy ją nie tylko w słodzikach zastępujących cukier do herbaty czy kawy, lecz także w popularnych drażetkach odświeżających oddech i w gumach do żucia, które znajdujemy w niemal każdej damskiej torebce czy w kieszeni męskich spodni. Słodzone aspartamem są także obecne chyba we wszystkich lodówkach jogurty, a także napoje gazowane, galaretki i piwa smakowe. Wędliny goszczące na naszych stołach podczas śniadań i kolacji też posiadają dodatek słodzika.

O tym, czy aspartam jest szkodliwy dyskutowano przez wiele lat. Czym on jest tak naprawdę? To substancja prawie dwieście razy słodsza od cukru, będąca związkiem kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Ten dipeptyd w świetle najnowszych badań nie stanowi żadnego zagrożenia dla organizmu, a doświadczenia, mające rzekomo wykazać jego negatywny wpływ na nasze zdrowie, były przeprowadzane nierzetelnie. Warto zatem odrzucić wszelkie mity, jakie krążą na temat tego czy aspartam jest szkodliwy. Przekroczenie przez człowieka dopuszczalnej, bezpiecznej dawki dziennej aspartamu praktycznie nie jest możliwe! Wydaje się więc, że to cukier, który jest nie tylko przyczyną zbędnych kilogramów, lecz także doprowadzić może do powstania groźnej cukrzycy. Niewątpliwą zaletą zastąpienia cukru słodzikiem, jest to, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta!

Zalety opisywanego związku chemicznego są różne, najbardziej atrakcyjną wydaje się ta, że po jego spożyciu nie musimy się obawiać, że dostarczyliśmy naszemu organizmowi mnóstwo zbędnych i pustych kalorii. Możemy dbać zatem o naszą sylwetkę i być w świetnej formie, nie wyrzekając się słodyczy. Jest on też czymś bardzo cenionym przez osoby chorujące na cukrzycę. To, że ta substancja jest wielokrotnie słodsza od cukru, ma tez znaczenie ekonomiczne. Spójrzmy zatem na fakty dotyczące  słodzika i pozbądźmy się uprzedzeń wynikających z niewiedzy!

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem –...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie