Strona głównaŻycieAspartam w kuchni i w torebce

    Aspartam w kuchni i w torebce

    Aspartam to nazwa znana osobom, które wiedzą, że cukier w nadmiarze może nam zaszkodzić. Warto wiedzieć, że ta oryginalnie i tajemniczo brzmiąca nazwa kryje pod sobą określenie popularnej substancji służącej powszechnie w przemyśle spożywczym. Znajdziemy ją nie tylko w słodzikach zastępujących cukier do herbaty czy kawy, lecz także w popularnych drażetkach odświeżających oddech i w gumach do żucia, które znajdujemy w niemal każdej damskiej torebce czy w kieszeni męskich spodni. Słodzone aspartamem są także obecne chyba we wszystkich lodówkach jogurty, a także napoje gazowane, galaretki i piwa smakowe. Wędliny goszczące na naszych stołach podczas śniadań i kolacji też posiadają dodatek słodzika.

    O tym, czy aspartam jest szkodliwy dyskutowano przez wiele lat. Czym on jest tak naprawdę? To substancja prawie dwieście razy słodsza od cukru, będąca związkiem kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Ten dipeptyd w świetle najnowszych badań nie stanowi żadnego zagrożenia dla organizmu, a doświadczenia, mające rzekomo wykazać jego negatywny wpływ na nasze zdrowie, były przeprowadzane nierzetelnie. Warto zatem odrzucić wszelkie mity, jakie krążą na temat tego czy aspartam jest szkodliwy. Przekroczenie przez człowieka dopuszczalnej, bezpiecznej dawki dziennej aspartamu praktycznie nie jest możliwe! Wydaje się więc, że to cukier, który jest nie tylko przyczyną zbędnych kilogramów, lecz także doprowadzić może do powstania groźnej cukrzycy. Niewątpliwą zaletą zastąpienia cukru słodzikiem, jest to, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta!

    Zalety opisywanego związku chemicznego są różne, najbardziej atrakcyjną wydaje się ta, że po jego spożyciu nie musimy się obawiać, że dostarczyliśmy naszemu organizmowi mnóstwo zbędnych i pustych kalorii. Możemy dbać zatem o naszą sylwetkę i być w świetnej formie, nie wyrzekając się słodyczy. Jest on też czymś bardzo cenionym przez osoby chorujące na cukrzycę. To, że ta substancja jest wielokrotnie słodsza od cukru, ma tez znaczenie ekonomiczne. Spójrzmy zatem na fakty dotyczące  słodzika i pozbądźmy się uprzedzeń wynikających z niewiedzy!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj