KulinariaBaby na Wielkanoc

Baby na Wielkanoc

-

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową.

Babka Marmurkowa

Składniki

  • 300g mąki
  • 15g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • 8 kropli olejku waniliowego
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka mąki do oprószenia formy
  • 2 łyżeczki cukru pudru do posypania babki

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem pudrem. Dodać olejek waniliowy oraz śmietanę.

Masę delikatnie mieszając, połączyć mąką i z białkami jajek ubitymi na sztywną pianę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać, przesiewając przez sitko.

Jedną trzecią ciasta przełożyć do innego naczynia i wymieszać z przesianym przez sitko kakao. Posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę (okrągłą z „kominkiem” lub wysoką podłużną), napełnić jasną masą. Na wierzch włożyć ciemną i trzonkiem łyżki przeciąć ciasto przez środek aż do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie. Kiedy ciasto ostygnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.

Babka Piaskowa

Składniki

  • 300g mąki
  • 15g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 250g cukru pudru
  • 4 łyżki słodkiej śmietany śmietany
  • 1 cytryna
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka mąki do oprószenia formy
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania babki

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a potem, dalej ucierając, dodawać żółtka na przemian z cukrem pudrem. Wciąż ucierając, dodać sok oraz skórkę startą ze sparzonej cytryny, dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy oraz śmietanę. Masę, niezbyt gwałtownie mieszając, połączyć z białkami, ubitymi na sztywną pianę i przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

Babkę wyjąc z piekarnika i pozostawić w formie. Po ostygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie