Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową.
Babka Marmurkowa
Składniki
- 300g mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 250g masła
- 250g cukru pudru
- 8 kropli olejku waniliowego
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 1 łyżeczka mąki do oprószenia formy
- 2 łyżeczki cukru pudru do posypania babki
Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem pudrem. Dodać olejek waniliowy oraz śmietanę.
Masę delikatnie mieszając, połączyć mąką i z białkami jajek ubitymi na sztywną pianę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać, przesiewając przez sitko.
Jedną trzecią ciasta przełożyć do innego naczynia i wymieszać z przesianym przez sitko kakao. Posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę (okrągłą z „kominkiem” lub wysoką podłużną), napełnić jasną masą. Na wierzch włożyć ciemną i trzonkiem łyżki przeciąć ciasto przez środek aż do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie. Kiedy ciasto ostygnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Babka Piaskowa
Składniki
- 300g mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 200g masła
- 250g cukru pudru
- 4 łyżki słodkiej śmietany śmietany
- 1 cytryna
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- 5 kropli olejku migdałowego
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 1 łyżeczka mąki do oprószenia formy
- 2 łyżki cukru pudru do posypania babki
Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a potem, dalej ucierając, dodawać żółtka na przemian z cukrem pudrem. Wciąż ucierając, dodać sok oraz skórkę startą ze sparzonej cytryny, dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy oraz śmietanę. Masę, niezbyt gwałtownie mieszając, połączyć z białkami, ubitymi na sztywną pianę i przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
Babkę wyjąc z piekarnika i pozostawić w formie. Po ostygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.