Więcej
    Strona głównaKulinariaBaby na Wielkanoc

    Baby na Wielkanoc

    Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową.

    Babka Marmurkowa

    Składniki

    • 300g mąki
    • 15g proszku do pieczenia
    • 5 jajek
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 250g masła
    • 250g cukru pudru
    • 8 kropli olejku waniliowego
    • 4 łyżeczki kakao
    • 1 łyżka masła do posmarowania formy
    • 1 łyżeczka mąki do oprószenia formy
    • 2 łyżeczki cukru pudru do posypania babki

    Przygotowanie

    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem pudrem. Dodać olejek waniliowy oraz śmietanę.

    Masę delikatnie mieszając, połączyć mąką i z białkami jajek ubitymi na sztywną pianę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać, przesiewając przez sitko.

    Jedną trzecią ciasta przełożyć do innego naczynia i wymieszać z przesianym przez sitko kakao. Posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę (okrągłą z „kominkiem” lub wysoką podłużną), napełnić jasną masą. Na wierzch włożyć ciemną i trzonkiem łyżki przeciąć ciasto przez środek aż do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

    Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie. Kiedy ciasto ostygnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.

    Babka Piaskowa

    Składniki

    • 300g mąki
    • 15g proszku do pieczenia
    • 5 jajek
    • 200g masła
    • 250g cukru pudru
    • 4 łyżki słodkiej śmietany śmietany
    • 1 cytryna
    • 6 łyżeczek cukru waniliowego
    • 5 kropli olejku migdałowego
    • 1 łyżka masła do posmarowania formy
    • 1 łyżeczka mąki do oprószenia formy
    • 2 łyżki cukru pudru do posypania babki

    Przygotowanie

    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a potem, dalej ucierając, dodawać żółtka na przemian z cukrem pudrem. Wciąż ucierając, dodać sok oraz skórkę startą ze sparzonej cytryny, dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy oraz śmietanę. Masę, niezbyt gwałtownie mieszając, połączyć z białkami, ubitymi na sztywną pianę i przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

    Babkę wyjąc z piekarnika i pozostawić w formie. Po ostygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,950ObserwującyObserwuj