Bakłażan zapiekany w pomidorach

    -

    Bakłażan zapiekany w pomidorach to potrawa dobra na każdy apetyt i na każdą okazję. Może to być szybka zakąska lub danie na obiad.

    Produkty:

    • 1 bakłażan
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 8 dużych pomidorów
    • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Bakłażan pokrój w plastry, ułóż warstwowo w cedzaku, posyp każdą warstwę solą. Odstaw na 30 minut. Spłucz i osusz ściereczką.
    2. 2 łyżki oliwy rozgrzej na patelni i smaż bakłażan, aż będzie miękki i złocisty. Po usmażeniu przełóż bakłażan na talerz.
    3. Na patelnię dolej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, drobno posiekanym. Cebula i czosnek muszą się zarumienić.
    4. W naczyniu żaroodpornym (dość płaskim) ułóż warstwę pomidorów, warstwę bakłażana, cebuli, każdą warstwę posyp solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Takie warstwy układaj tak długo, aż ułożysz wszystkie warzywa. Pamiętaj o tym, że wierzchnią warstwę mają tworzyć pomidory.
    5. Następnie skrop potrawę delikatnie oliwą i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
    6. Na koniec posyp potrawę parmezanem i wstaw do piekarnika do czasu, aż parmezan będzie miał złoty kolor.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza