Bakłażan zapiekany w pomidorach to potrawa dobra na każdy apetyt i na każdą okazję. Może to być szybka zakąska lub danie na obiad.
Produkty:
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 8 dużych pomidorów
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażan pokrój w plastry, ułóż warstwowo w cedzaku, posyp każdą warstwę solą. Odstaw na 30 minut. Spłucz i osusz ściereczką.
- 2 łyżki oliwy rozgrzej na patelni i smaż bakłażan, aż będzie miękki i złocisty. Po usmażeniu przełóż bakłażan na talerz.
- Na patelnię dolej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, drobno posiekanym. Cebula i czosnek muszą się zarumienić.
- W naczyniu żaroodpornym (dość płaskim) ułóż warstwę pomidorów, warstwę bakłażana, cebuli, każdą warstwę posyp solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Takie warstwy układaj tak długo, aż ułożysz wszystkie warzywa. Pamiętaj o tym, że wierzchnią warstwę mają tworzyć pomidory.
- Następnie skrop potrawę delikatnie oliwą i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Na koniec posyp potrawę parmezanem i wstaw do piekarnika do czasu, aż parmezan będzie miał złoty kolor.
Smacznego!