Biała kiełbasa na 2 sposoby, czyli przysmak na wielkanocny stół

    -

    Biała kiełbasa pieczona i gotowana z przyprawami zawsze znajdą swoje miejsce na Wielkanocnym stole.

    Biała kiełbasa pieczona

    Produkty:

    • 800g białej kiełbasy
    • 3 cebule
    • 5 łyżek oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 8 ziarenek pieprzu
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Olej połącz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez prasę majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i lekko rozgniecionym pieprzem i zielem angielskim.
    2. Dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i zalej tym włożoną do miski i ponakłuwaną cienkim szpikulcem kiełbasę. Kiełbasę w tej zalewie wstaw na 12 godzin do lodówki.
    3. Po 12 godzinach kiełbasę wyjmij z zalewy i nie spłukując oczyść z przypraw.
    4. Kiełbasę zwiniętą w wianuszek włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 1 godzinę.
    5. Podawaj z chrzanem ze śmietaną.

    Biała kiełbasa gotowana z przyprawami

    Produkty:

    • 800g białej kiełbasy
    • 1 liść laurowy
    • 10 ziarenek pieprzu
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

    Przygotowanie:

    1. W rondlu zagotuj wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem.
    2. Włóż opłukaną kiełbasę i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
    3. Następnie kiełbasę wyjmij z wody, ułóż na półmiskach i podawaj z chrzanem.

    Smacznego !
    Pomysł zaczerpnięto z :”Kuchnia polska”Marzena Wasilewska

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza