Biała kiełbasa pieczona i gotowana z przyprawami zawsze znajdą swoje miejsce na Wielkanocnym stole.
Biała kiełbasa pieczona
Produkty:
- 800g białej kiełbasy
- 3 cebule
- 5 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 8 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Olej połącz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez prasę majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i lekko rozgniecionym pieprzem i zielem angielskim.
- Dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i zalej tym włożoną do miski i ponakłuwaną cienkim szpikulcem kiełbasę. Kiełbasę w tej zalewie wstaw na 12 godzin do lodówki.
- Po 12 godzinach kiełbasę wyjmij z zalewy i nie spłukując oczyść z przypraw.
- Kiełbasę zwiniętą w wianuszek włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 1 godzinę.
- Podawaj z chrzanem ze śmietaną.
Biała kiełbasa gotowana z przyprawami
Produkty:
- 800g białej kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
- W rondlu zagotuj wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem.
- Włóż opłukaną kiełbasę i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
- Następnie kiełbasę wyjmij z wody, ułóż na półmiskach i podawaj z chrzanem.
Smacznego !
Pomysł zaczerpnięto z :”Kuchnia polska”Marzena Wasilewska