Zbliżająca się majówka to świetna okazja na odpalenie grilla. Przypieczone, chrupiące – pyszne jedzonko z grilla to synonim majowego wypoczynku. Do tego wiosenne gersałatki i poczujemy się jak w raju. Może nasze pomysł na grilla dogodzą waszemu podniebieniu.

Kaszanka z cebulką

  • 4- 5 kiełbasek kaszanki
  • cebula
  • folia do pieczenia

Kaszankę kroimy wzdłuż, do środka wkładamy pokrojoną w paseczki cebulkę – wcześniej obraną i umytą. Kaszankę zawijamy folią( każdą osobno) i kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż cała kaszanka się rozpadnie.

Kaszanka w przyprawach

  • 6 kawałków kaszanki
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz kajeński
  • oliwa

Kawałki kaszanki smarujemy oliwą, następnie posypujemy przyprawami: majerankiem, tymiankiem, pieprzem kajeńskim. Kaszankę układamy bezpośrednio na ruszcie grilla. Grillować mniej więcej 15 minut. W czasie pieczenie delikatnie obracamy.

Karkówka

  • 1kg karkówki
  • cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 liście laurowe
  • mielona słodka papryka
  • mielony kminek
  • mielona kolendra
  • oliwa
  • sól, pieprz

Karkówkę myjemy, starannie osuszamy, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

Łączymy oliwę, musztardę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, po łyżeczce papryki, kolendry i kminku oraz ½ łyżeczkę soli i pieprzu, mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.

Karkówkę osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie.. Grillować 20 minut z każdej strony. Kiedy pieczemy co jakiś czas smarujemy mięso marynatą.

Kiełbaska z grilla inaczej

  • kilka kiełbasek grillowych
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Łączymy z ketchupem, miodem, sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz imbirem. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na ok 15minut.

Kiełbaski gęsto i dosyć głęboko ponacinać. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, pieczemy około 5 minut. Z każdej strony. Zdejmujemy z grilla, obficie smarujemy marynatą. Ponownie kładziemy na ruszt, pieczemy 10 minut często smarując marynatą.

Dodatki do grilla

Pomidory, cebulka i koperek

  • 4 pomidory
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek natki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka jasnego octu winnego
  • oliwa
  • sól, pieprz

Pomidory, myjemy, kroimy w plasterki. Cebule białą i czerwoną obieramy i kroimy w talarki. Natkę i koperek umyć i połowę posiekać.

W occie winnym rozpuścić szczyptę soli, posiekany koperek i natkę. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie aksamitna emulsja. Pomidory łączymy z cebulą. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Nałożyć do salaterek wyścielonych koperkiem i dekorujemy natką.

Pomidor, ogórek i rzodkiewka

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 gałązki bazylii
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 gałązki cząbru
  • połowa cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Pomidory myjemy, ogórek obieramy, rzodkiewkę oczyścić. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Bazylię i cząber myjemy, osuszamy, jedną gałązkę bazylii odkładamy resztę siekamy. Śmietanę mieszamy z połową posiekanych ziół. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, 1 łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem.

Sałatkę polewamy sosem, posypujemy resztą ziół, ozdabiamy bazylią.