Więcej
    Strona głównaKulinariaBiesiadowanie pod chmurką – pomysły na grilla

    Biesiadowanie pod chmurką – pomysły na grilla

    Zbliżająca się majówka to świetna okazja na odpalenie grilla. Przypieczone, chrupiące – pyszne jedzonko z grilla to synonim majowego wypoczynku. Do tego wiosenne gersałatki i poczujemy się jak w raju. Może nasze pomysł na grilla dogodzą waszemu podniebieniu.

    Kaszanka z cebulką

    • 4- 5 kiełbasek kaszanki
    • cebula
    • folia do pieczenia

    Kaszankę kroimy wzdłuż, do środka wkładamy pokrojoną w paseczki cebulkę – wcześniej obraną i umytą. Kaszankę zawijamy folią( każdą osobno) i kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż cała kaszanka się rozpadnie.

    Kaszanka w przyprawach

    • 6 kawałków kaszanki
    • majeranek
    • tymianek
    • pieprz kajeński
    • oliwa

    Kawałki kaszanki smarujemy oliwą, następnie posypujemy przyprawami: majerankiem, tymiankiem, pieprzem kajeńskim. Kaszankę układamy bezpośrednio na ruszcie grilla. Grillować mniej więcej 15 minut. W czasie pieczenie delikatnie obracamy.

    Karkówka

    • 1kg karkówki
    • cebula
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 1 łyżka ostrej musztardy
    • 2 liście laurowe
    • mielona słodka papryka
    • mielony kminek
    • mielona kolendra
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Karkówkę myjemy, starannie osuszamy, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

    Łączymy oliwę, musztardę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, po łyżeczce papryki, kolendry i kminku oraz ½ łyżeczkę soli i pieprzu, mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.

    Karkówkę osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie.. Grillować 20 minut z każdej strony. Kiedy pieczemy co jakiś czas smarujemy mięso marynatą.

    Kiełbaska z grilla inaczej

    • kilka kiełbasek grillowych
    • 1 szklanka pikantnego ketchupu
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru

    Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Łączymy z ketchupem, miodem, sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz imbirem. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na ok 15minut.

    Kiełbaski gęsto i dosyć głęboko ponacinać. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, pieczemy około 5 minut. Z każdej strony. Zdejmujemy z grilla, obficie smarujemy marynatą. Ponownie kładziemy na ruszt, pieczemy 10 minut często smarując marynatą.

    Dodatki do grilla

    Pomidory, cebulka i koperek

    • 4 pomidory
    • 1 cebula biała
    • 1 cebula czerwona
    • pęczek natki
    • pęczek koperku
    • 1 łyżka jasnego octu winnego
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Pomidory, myjemy, kroimy w plasterki. Cebule białą i czerwoną obieramy i kroimy w talarki. Natkę i koperek umyć i połowę posiekać.

    W occie winnym rozpuścić szczyptę soli, posiekany koperek i natkę. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie aksamitna emulsja. Pomidory łączymy z cebulą. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Nałożyć do salaterek wyścielonych koperkiem i dekorujemy natką.

    Pomidor, ogórek i rzodkiewka

    • 2 pomidory
    • 1 ogórek
    • pęczek rzodkiewek
    • 4 gałązki bazylii
    • 5 łyżek śmietany
    • 2 gałązki cząbru
    • połowa cytryny
    • cukier, sól, pieprz

    Pomidory myjemy, ogórek obieramy, rzodkiewkę oczyścić. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Bazylię i cząber myjemy, osuszamy, jedną gałązkę bazylii odkładamy resztę siekamy. Śmietanę mieszamy z połową posiekanych ziół. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, 1 łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem.

    Sałatkę polewamy sosem, posypujemy resztą ziół, ozdabiamy bazylią.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,950ObserwującyObserwuj