Zbliżająca się majówka to świetna okazja na odpalenie grilla. Przypieczone, chrupiące – pyszne jedzonko z grilla to synonim majowego wypoczynku. Do tego wiosenne gersałatki i poczujemy się jak w raju. Może nasze pomysł na grilla dogodzą waszemu podniebieniu.
Kaszanka z cebulką
- 4- 5 kiełbasek kaszanki
- cebula
- folia do pieczenia
Kaszankę kroimy wzdłuż, do środka wkładamy pokrojoną w paseczki cebulkę – wcześniej obraną i umytą. Kaszankę zawijamy folią( każdą osobno) i kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż cała kaszanka się rozpadnie.
Kaszanka w przyprawach
- 6 kawałków kaszanki
- majeranek
- tymianek
- pieprz kajeński
- oliwa
Kawałki kaszanki smarujemy oliwą, następnie posypujemy przyprawami: majerankiem, tymiankiem, pieprzem kajeńskim. Kaszankę układamy bezpośrednio na ruszcie grilla. Grillować mniej więcej 15 minut. W czasie pieczenie delikatnie obracamy.
Karkówka
- 1kg karkówki
- cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 liście laurowe
- mielona słodka papryka
- mielony kminek
- mielona kolendra
- oliwa
- sól, pieprz
Karkówkę myjemy, starannie osuszamy, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Łączymy oliwę, musztardę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, po łyżeczce papryki, kolendry i kminku oraz ½ łyżeczkę soli i pieprzu, mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.
Karkówkę osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie.. Grillować 20 minut z każdej strony. Kiedy pieczemy co jakiś czas smarujemy mięso marynatą.
Kiełbaska z grilla inaczej
- kilka kiełbasek grillowych
- 1 szklanka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Łączymy z ketchupem, miodem, sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz imbirem. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na ok 15minut.
Kiełbaski gęsto i dosyć głęboko ponacinać. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, pieczemy około 5 minut. Z każdej strony. Zdejmujemy z grilla, obficie smarujemy marynatą. Ponownie kładziemy na ruszt, pieczemy 10 minut często smarując marynatą.
Dodatki do grilla
Pomidory, cebulka i koperek
- 4 pomidory
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- pęczek natki
- pęczek koperku
- 1 łyżka jasnego octu winnego
- oliwa
- sól, pieprz
Pomidory, myjemy, kroimy w plasterki. Cebule białą i czerwoną obieramy i kroimy w talarki. Natkę i koperek umyć i połowę posiekać.
W occie winnym rozpuścić szczyptę soli, posiekany koperek i natkę. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie aksamitna emulsja. Pomidory łączymy z cebulą. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Nałożyć do salaterek wyścielonych koperkiem i dekorujemy natką.
Pomidor, ogórek i rzodkiewka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 4 gałązki bazylii
- 5 łyżek śmietany
- 2 gałązki cząbru
- połowa cytryny
- cukier, sól, pieprz
Pomidory myjemy, ogórek obieramy, rzodkiewkę oczyścić. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Bazylię i cząber myjemy, osuszamy, jedną gałązkę bazylii odkładamy resztę siekamy. Śmietanę mieszamy z połową posiekanych ziół. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, 1 łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem.
Sałatkę polewamy sosem, posypujemy resztą ziół, ozdabiamy bazylią.