KulinariaBlue Lagoon

Blue Lagoon

-

Blue Lagoon to od lat hit letnich barów. Ale to wcale nie przeszkadza, by przygotować go na domówkę karnawałową – zwłaszcza, że przygotowanie tego efektownego (ah, ten cudowny niebieski kolor!) drinka nie wymaga ani nadludzkich umiejętności, ani zbyt wyszukanych składników. Poniżej Blue Lagoon w dwóch odsłonach!

Przepis 1 – wódka

Składniki

  • 40ml wódki
  • 20ml Blue Curaçao
  • 15ml soku z cytryny
  • lemoniada cytrynowa (do dopełnienia szklanki)
  • lód

Przygotowanie

Do wysokiej szklanki nalewamy wódkę, Blue Curaçao i sok z cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu, dopełniamy lemoniadą i mieszamy. Dodajemy słomkę i plasterek limonki. Gotowe!

Garść informacji

Czym jest Blue Curaçao – Blue Curaçao to barwiony na niebiesko słodki likier pomarańczowy. Przy zakupie warto spojrzeć na zawartość alkoholu, w odmianie triple sec może mieć nawet powyżej 38%. Nazwę likier zawdzięcza odmianie gorzkich pomarańczy, uprawianych pierwotnie na wyspie Curaçao (czyt. Kurasau’), należącej do Antyli (grupa wysp na Morzu Karaibskim).

Lemoniada cytrynowa – czyli mieszanka wody, cukru i soku cytrynowego. Można ją zastąpić gotową lemoniadą, bądź napojem gazowanym o smaku cytrynowym – Sprite sprawdza się w tej roli znakomicie. Istotne jest, by lemoniady dodać dość sporo – pamietajmy, że bazą Blue Lagoon są dwa alkohole, więc jest on dość mocny.

Proporcje – ogólna reguła mówi, by dać dwukrotnie więcej wódki niż likieru. To, ile wlejemy do szklanki tak na prawdę zależy od jej pojemności i preferencji pijącego.

Przepis 2 – gin

Składniki

  • 30ml ginu
  • 10ml Blue Curaçao
  • 10ml soku ananasowego
  • lemoniada cytrynowa (do dopełnienia szklanki)
  • lód

Przygotowanie

Do wysokiej szklanki nalewamy gin, Blue Curaçao i sok z ananasa. Dodajemy kilka kostek lodu, dopełniamy lemoniadą i mieszamy. Dodajemy słomkę i plasterek limonki. Gotowe!

Garść informacji

Gin – ta wersja Blue Lagoon dedykowana jest tym, którzy lubią gin, ale nie odpowiada im gorzkawy posmak ginu z tonikiem. Likier skutecznie go niweluje, nadajac całości lekki owocowy posmak.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie