Blue Lagoon to od lat hit letnich barów. Ale to wcale nie przeszkadza, by przygotować go na domówkę karnawałową – zwłaszcza, że przygotowanie tego efektownego (ah, ten cudowny niebieski kolor!) drinka nie wymaga ani nadludzkich umiejętności, ani zbyt wyszukanych składników. Poniżej Blue Lagoon w dwóch odsłonach!

Przepis 1 – wódka

Składniki

  • 40ml wódki
  • 20ml Blue Curaçao
  • 15ml soku z cytryny
  • lemoniada cytrynowa (do dopełnienia szklanki)
  • lód

Przygotowanie

Do wysokiej szklanki nalewamy wódkę, Blue Curaçao i sok z cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu, dopełniamy lemoniadą i mieszamy. Dodajemy słomkę i plasterek limonki. Gotowe!

Garść informacji

Czym jest Blue Curaçao – Blue Curaçao to barwiony na niebiesko słodki likier pomarańczowy. Przy zakupie warto spojrzeć na zawartość alkoholu, w odmianie triple sec może mieć nawet powyżej 38%. Nazwę likier zawdzięcza odmianie gorzkich pomarańczy, uprawianych pierwotnie na wyspie Curaçao (czyt. Kurasau’), należącej do Antyli (grupa wysp na Morzu Karaibskim).

Lemoniada cytrynowa – czyli mieszanka wody, cukru i soku cytrynowego. Można ją zastąpić gotową lemoniadą, bądź napojem gazowanym o smaku cytrynowym – Sprite sprawdza się w tej roli znakomicie. Istotne jest, by lemoniady dodać dość sporo – pamietajmy, że bazą Blue Lagoon są dwa alkohole, więc jest on dość mocny.

Proporcje – ogólna reguła mówi, by dać dwukrotnie więcej wódki niż likieru. To, ile wlejemy do szklanki tak na prawdę zależy od jej pojemności i preferencji pijącego.

Przepis 2 – gin

Składniki

  • 30ml ginu
  • 10ml Blue Curaçao
  • 10ml soku ananasowego
  • lemoniada cytrynowa (do dopełnienia szklanki)
  • lód

Przygotowanie

Do wysokiej szklanki nalewamy gin, Blue Curaçao i sok z ananasa. Dodajemy kilka kostek lodu, dopełniamy lemoniadą i mieszamy. Dodajemy słomkę i plasterek limonki. Gotowe!

Garść informacji

Gin – ta wersja Blue Lagoon dedykowana jest tym, którzy lubią gin, ale nie odpowiada im gorzkawy posmak ginu z tonikiem. Likier skutecznie go niweluje, nadajac całości lekki owocowy posmak.