Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego ale i zdrowego! O tym, że cebula jest zdrowa wiedzą wszyscy, ale o tym, że można przygotować z niej coś pysznego tylko niektórzy! My zdradzamy Wam przepis na znakomitą zupę cebulową, idealną na zimowe wieczory. Bądźcie zdrów!
Składniki
- Międzybrodzki Makaron ryż – 1 paczki
- cebula – 1kg
- czosnek – 5 ząbków
- olej – 3 łyżki
- pomidory krojone z puszki – 1 mała puszka
- wino białe wytrawne – 250ml
- woda – ok. 1 1 l
- liść laurowy – 3 szt.
- ziele angielski – 6 ziarenek
- sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
- natka pietruszki – 1 mały pęczek
Wykonanie
W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.