Tematyka zdrowego odżywiania się jest aktualnie „na topie”. Warto podążać za nowymi wskazówkami, dotyczącymi tej dziedziny. Pozwoli to Nam cieszyć się długim i zdrowym życiem. Poza tym sposób Naszego odżywiania się wpływa w znacznym stopniu na Nasze samopoczucie oraz codzienną energię. Czy na pewno robimy wszystko, aby zdrowo się odżywiać?
Jednym z głównych zaleceń, dotyczących zdrowego żywienia, jest spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów. Jednak w dzisiejszych zabieganych czasach, ciężko jest tego dokonać. Istnieje jednak pewien sposób na to, abyśmy mogli cieszyć się dłużej świeżością zakupionych produktów lub przygotowanych posiłków.
Z pewnością w kuchni posiadasz wiele urządzeń, które służą przygotowaniu posiłku w krótszy sposób, jak na przykład mikrofala. Na blacie kuchennym w wielu domach znajduje się toster, który przygotuje ciepłe i chrupiące kromki chleba, czy też mikser za pomocą którego mieszamy ciasta. W każdej kuchni nie powinno także zabraknąć zgrzewarki próżniowej. Nie zajmie dużo miejsca, a na pewno pozwoli cieszyć się swoją funkcjonalnością. Wprawdzie nie posłuży jako pomoc w przygotowaniu posiłku, ale pomoże zapakować żywność w taki sposób, aby zachowała świeżość na dłużej.
Czym jest zgrzewarka próżniowa?
Zgrzewarka próżniowa jest urządzeniem, które pozwala na szczelne spakowanie żywności. Charakteryzuje się łatwą obsługą, dzięki czemu bez problemu można szczelnie zamknąć żywność, nie pozostawiając w środku powietrza. Cały mechanizm działania tego urządzenia, łącznie ze zgrzaniem i cieszeniem się odpowiednio zapakowanym produktem, zajmuje kilka chwil.
Do czego służy zgrzewarka próżniowa?
Głównie do przechowywania żywności w szczelnie zamkniętej folii. Dzięki szczelnemu zapakowaniu, produkty są skutecznie zabezpieczone przed działaniem czynników zewnętrznych. Nie są podatne na działanie powietrza, dzięki czemu wolne są od działania grzybów i bakterii, nie tracąc przy tym swoich cennych wartości odżywczych.
Stanowi idealną możliwość zapakowania produktów na podróż. Dzięki temu zachowa ona świeżość na dłużej. Bez obaw możemy umieścić tak zapakowaną żywność do plecaka, nie martwiąc się o to, że po kilku godzinach wycieczki, gdzie jesteśmy zdani tylko na własnoręcznie przygotowany prowiant, ulegnie on zdeformowaniu i niezdatności do spożycia. Taka opcja zapakowania jest także świetną alternatywą podczas przelotów samolotem. Obsługa lotniska często potrafi mieć zastrzeżenia do niezapakowanej szczelnie żywności. Wystarczy więc, że przygotujemy np. ulubioną kanapkę w domu i spakujemy ją z użyciem zgrzewarki próżniowej, a nie będziemy musieli się martwić o to, że nie będziemy mogli wziąć żywności na pokład samolotu.
Poza tym zgrzewka próżniowa pozwoli Ci na utrzymanie porządku w kuchni oraz lodówce. Z pewnością nie raz zdarzyło Ci się poczuć nieprzyjemną mieszaninę zapachów wszystkich przechowywanych produktów. Dzięki szczelnemu zamknięciu, pożegnasz się z tym problemem oraz zaoszczędzisz miejsce na półkach. Każda gotowa „paczuszka” nie zawiera w sobie powietrza, więc tym samym zajmuje mniej przestrzeni.
Zgrzewarka próżniowa jako sposób na oszczędność?
Okazuje się, że urządzenie to nie tylko wpłynie korzystnie na Nasze zdrowie, ale także umożliwi wygodne przechowywanie żywności. Dzięki jednorazowej inwestycji w zgrzewarkę próżniową możemy cieszyć się znacznymi oszczędnościami. Chodzi oczywiście o eliminację nagminnego wyrzucania jedzenia. Próżniowo zapakowana żywność, może być przechowywana przez kilka, a nawet kilkanaście dni dłużej. Pozwoli to na rzadsze wydawanie pieniędzy na zakupy, a częstsze spożywanie tego, co już posiadamy w lodówce.
Zachowana pełnia smaku dzięki zgrzewarce próżniowej
Poza tym, że żywność nie oddaje na zewnątrz swoich walorów zapachowych, pozostawia je wszystkie wewnątrz woreczka. Możemy zapakować tam mięso wraz z przyprawami, dzięki czemu wszystkie przyprawy wejdą w środek mięsa, powodując tym samym znacznie lepszy smak.
Próżniowo zamykana żywność jest lepsza?
Każdy produkt spożywczy podlega działaniom czynników, takich jak powietrze. Przez to żywność wietrzeje, wydobywają się na zewnątrz zapachy, a do wnętrza mogą przedostawać się drobnoustroje w postaci grzybów oraz bakterii. Pozostawienie żywności na kuchennym blacie lub w lodówce naraża na szybkie zepsucie się produktu. Przykrycie lub włożenie w pojemnik żywności sprawi, że będzie można przechowywać je odrobinę dłużej, jednak nie będzie to raczej trwałe.
Dla przykładu możemy porównać jak warzywa zachowują swoją świeżość. Kiedy włożymy je po prostu do lodówki, wytrzymają tak około 5 dni. Co się stanie po zapakowaniu ich próżniowo? Szczelnie zamknięte warzywa zachowują swoją świeżość aż do 20 dni. To aż czterokrotnie dłuższy termin przydatności do spożycia!
Zobaczmy, jaka jest to oszczędność czasu dla osób, które nie przepadają za częstymi zakupami. Pozwoli to także uniknąć zakupowania przetworzonych produktów, których daty ważności są bardzo długie. Zdrowe odżywianie się nie musi być uciążliwie i wiązać się z codziennymi wycieczkami do sklepu spożywczego po świeże produkty. Wystarczy, że zainwestujemy w odpowiednią zgrzewarkę próżniową. No właśnie. Tylko jaka będzie ta właściwa?
Na co zwracać uwagę podczas wyboru zgrzewarki próżniowej?
Odsysanie powietrza
Każda zgrzewarka próżniowa powinna być wyposażona w element, który odpowiada za skuteczne odsysanie powietrza. Folia, która będzie ściśle przylegała do zapakowanego produktu, gwarantuje naprawdę szczelne przechowywanie. Nie warto zakupować urządzeń wyposażonych w mało funkcjonalny wentylatorek, ale raczej wybierać spośród modeli, posiadających pompę próżniową.
Woreczki do pakowania
Sama folia, z jakich wytworzone są gotowe woreczki, w które będziemy pakowali żywność, powinna być jak najgrubsza. Jej grubość bezwzględnie przekłada się na wytrzymałość pakowania. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup zgrzewarki próżniowej, która nie ogranicza się do jednego rodzaju woreczków, a umożliwia zakup dowolnie wybranej przez Nas folii.
Moc urządzenia
Sprawną i szybką pracę urządzenia zagwarantuje wysoka moc. Wpływa to bezpośrednio na wydajność zgrzewarki. Im wyższa moc modelu, tym lepiej.
Podciśnienie
Jakość wytworzonej tzw. „próżni” jest właśnie uzależniona od poziomu podciśnienia. Jeśli będzie ono wysokie, to daje to lepsze warunki przechowywania produktów. Wiąże się z tym dłużej zachowany stan świeżości i termin przydatności do spożycia. Należy mieć na uwadze to, że niektórzy producenci nie udostępniają informacji o tym niezwykle ważnym parametrze.
Listwa zgrzewająca
Im większe obiekty będziemy chcieli móc pakować, tym większa powinna być długość listwy zgrzewającej. To do tego wymiaru będziemy dobierali maksymalny rozmiar woreczka, który możemy zgrzać. Rozbieżność potrafi być bardzo duża w zależności od konkretnych modeli.
Dodatkowe elementy
Niektóre modele są wyposażone w akcesoria, które pozwalają na niestandardowe zamykanie. Przykładowo umożliwiają wykorzystanie pojemników próżniowych lub słoików. Szczególnie ma to znaczenie, gdy często robimy większą ilość pożywienia i chcemy przechowywać większe ilości, niż tylko takie, które zmieszczą się do woreczka.
Wyświetlacz
Bardzo funkcjonalnym elementem wyposażenia zgrzewarki próżniowej jest manometr. Pozwala on regulować ciśnienie, jakie będzie oddziaływało na konkretny produkt. Wyeliminuje to możliwość zgniecenia delikatnych artykułów oraz umożliwi szczelne zapakowanie każdego produktu w zależności od jego indywidualnych właściwości.
Zgrzewy
Ważne jest to, ile zgrzewów wykonuje dane urządzenie. Są to swego rodzaju spoiny, które decydują o trwałości i szczelności woreczka. Niektóre modele zgrzewarek próżniowych wyróżniają się tym, że wykonują podwójne spoiny, a nawet potrójne. Dzięki temu mamy pewność, że żywność jest naprawdę szczelnie zamknięta i nie podatna na żadne działanie czynników zewnętrznych.
System pracy urządzenia
Istnieją modele, które umożliwiają automatyczne zgrzewanie. Jednak większość zgrzewarek wymaga pracy manualnej, gdzie sami musimy odpowiednio zarządzać urządzeniem. Nie jest to jednak skomplikowane, a wykorzystywanie zgrzewarki w warunkach domowych z pewnością nie musi posiadać zautomatyzowanej pracy.
Części zamienne
Warto, aby można było dokupować kolejne elementy, które ulegną zniszczeniu. Z pewnością inwestując w zakup zgrzewarki próżniowej liczymy na to, że będzie ona służyła przez dłuższy czas, a więc powinniśmy zwrócić uwagę na możliwość dokupienia części zamiennych.
Podczas ostatecznego wyboru zgrzewarki próżniowej, głównym wyznacznikiem nie powinna być cena. Warto porównać wiele modeli, zanim wybierzemy ten ostateczny, ponieważ zgrzewarka powinna charakteryzować się przede wszystkim funkcjonalnością, dopasowaną do Naszych indywidualnych potrzeb. Ostateczna decyzja uzależniona jest od tego, jakie produkty będziemy chcieli zapakować próżniowo oraz czy potrzebne Nam będzie urządzenie, wyposażone w możliwość wekowania słoików, czy próżniowe zamykanie większych pojemników. Warto także mieć na uwadze to, aby urządzenie było elastyczne w zakresie doboru woreczków oraz części zamiennych. Nie powinno się ograniczać tylko i wyłącznie do określonych rodzajów. Z pewnością decydując się na zakup zgrzewarki próżniowej, chcemy, aby posłużyła Nam ona długie lata.
Podsumowując, najlepsza zgrzewarka próżniowa pozwoli:
zapakować żywność na podróż,
- oszczędzić pieniądze,
- nie marnować jedzenia,
- utrzymać porządek w kuchni,
- zmniejszyć ilość mieszaniny zapachów w lodówce,
- chronić żywność przed działaniem bakterii i grzybów,
- zachować pełnię smaku posiłku.
Zgrzewarka próżniowa nie jest standardowym wyposażeniem kuchni w polskich domach, jednak z pewnością warto zainwestować pieniądze w to urządzenie. Jednorazowy wydatek pozwoli na oszczędność czasu i pieniędzy oraz nie marnowania żywności. W wielu rodzinach bardzo często wyrzuca się dużą ilość produktów spożywczych. Dzieje się tak, ponieważ szybko się psują, przez co nie są zdatne do spożycia. Dzięki zgrzewarce próżniowej możemy znacznie wydłużyć świeżość produktów, które dzięki szczelnemu przechowywaniu zachowują swoje wszystkie walory zapachowe oraz wartości odżywcze.