Chorwackie danie – gulasz wampira

    -

    Kuchnia chorwacka obfituje w charakterystyczne, wyraziste i aromatyczne dania. Poznaj chorwacki gulasz wampira, który przygotujesz bardzo sprawnie, a jest niezwykle smaczny – dlatego już teraz sprawdź przepis na gulasz wampira z wieprzowiną!

    Kuchnia chorwacka niejedno ma imię

    W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie:

    • słowiańską na północy kraju,
    • dalmacką na wybrzeżu,
    • górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.

    Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby i owoce morza. A część lądowa, która jest odcięta od wybrzeża górami ma kuchnie sytą, mięsną i mączną zaczerpniętą z Wiednia i Węgier.

    W części górskiej miejscową chlubą jest wyjątkowa odmiana indyka, zwaną zagorski puran. Także w rejonie górskim, ze względu na bardziej ostry klimat, przed posiłkami pije się kieliszeczek rakii – chorwackiej mocnej wódki.

    Chorwacki gulasz wampira

    Produkty:

    • 80 dag wieprzowiny
    • 1/2 kostki masła
    • duża cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • pomidor
    • łyżka mąki
    • 2 liście laurowe
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidora umyj pokrój w plastry.
    2. Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę i czosnek.
    3. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, posól. Dodaj do cebuli i czosnku. Smaż razem aż mięso się lekko zrumieni. Na koniec wrzuć plasterki pomidora.
    4. Mąkę wymieszaj z małą ilością wody, połącz z gulaszem, wrzuć liść laurowy. Gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!

    Źródło – ”Wielka Księga Kucharska”, Kolekcja Pani Domu

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza