Kuchnia chorwacka obfituje w charakterystyczne, wyraziste i aromatyczne dania. Poznaj chorwacki gulasz wampira, który przygotujesz bardzo sprawnie, a jest niezwykle smaczny – dlatego już teraz sprawdź przepis na gulasz wampira z wieprzowiną!
Kuchnia chorwacka niejedno ma imię
W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie:
- słowiańską na północy kraju,
- dalmacką na wybrzeżu,
- górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.
Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby i owoce morza. A część lądowa, która jest odcięta od wybrzeża górami ma kuchnie sytą, mięsną i mączną zaczerpniętą z Wiednia i Węgier.
W części górskiej miejscową chlubą jest wyjątkowa odmiana indyka, zwaną zagorski puran. Także w rejonie górskim, ze względu na bardziej ostry klimat, przed posiłkami pije się kieliszeczek rakii – chorwackiej mocnej wódki.
Chorwacki gulasz wampira
Produkty:
- 80 dag wieprzowiny
- 1/2 kostki masła
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- pomidor
- łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidora umyj pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę i czosnek.
- Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, posól. Dodaj do cebuli i czosnku. Smaż razem aż mięso się lekko zrumieni. Na koniec wrzuć plasterki pomidora.
- Mąkę wymieszaj z małą ilością wody, połącz z gulaszem, wrzuć liść laurowy. Gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło – ”Wielka Księga Kucharska”, Kolekcja Pani Domu