Warszawa,-11-2016 r.
W listopadowe wieczory zwykle mamy ochotę na małą przekąskę, która poprawi humor i rozgrzeje po całym dniu w biegu. Świetną propozycją na jesienny podwieczorek są chrupkie, proste w przygotowaniu warzywne placuszki z twarożkiem. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami Appetita, zamienią szare popołudnia i wieczory w złocistą ucztę!
Główny składnik placuszków, czyli sezonowe warzywa, są źródłem cennych witamin i mikroelementów, o które warto zadbać zwłaszcza jesienią. Ta wartościowa przekąska jest świetna zarówno dla wegetarian, ale nasycą się nią także miłośnicy mięsnych dań. Z dodatkiem twarogu, placki doskonale smakują zarówno jako samodzielna przekąska, lub jako dodatek do zrazów czy szaszłyków. Kreatywne, kolorowe i pachnące ziołami placuszki z polskich warzyw, to pyszny sposób na październikową nudę w kuchni!
Przepis na placki warzywne z twarożkiem
Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 20 dag twarogu
- 1 ogórek
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki
- 50 g. kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Olej kokosowy do smażenia
- Sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Gałka muszkatołowa Appetita
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Marchew obierz, umyj z cukinią (nieobraną) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do warzyw dodaj mąkę, jajko, przypraw solą Pieprzem czarnym mielonym i Gałką muszkatołową Appetita.
- Z masy formuj na patelni małe placki i smażyć je na złoty kolor.
- Ogórek obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jogurt, ogórek, przypraw solą i pieprzem.
- Placuszki serwuj z twarogiem.
- Przed podaniem posyp dla dekoracji kiełkami.
Smacznego!