Chrupiąca jesienna przekąska, czyli placuszki warzywne z twarożkiem

    -

    Warszawa,-11-2016 r.

    W listopadowe wieczory zwykle mamy ochotę na małą przekąskę, która poprawi humor i rozgrzeje po całym dniu w biegu. Świetną propozycją na jesienny podwieczorek są chrupkie, proste w przygotowaniu warzywne placuszki z twarożkiem. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami Appetita, zamienią szare popołudnia i wieczory w złocistą ucztę!

    Główny składnik placuszków, czyli sezonowe warzywa, są źródłem cennych witamin i mikroelementów, o które warto zadbać zwłaszcza jesienią. Ta wartościowa przekąska jest świetna zarówno dla wegetarian, ale nasycą się nią także miłośnicy mięsnych dań. Z dodatkiem twarogu, placki doskonale smakują zarówno jako samodzielna przekąska, lub jako dodatek do zrazów czy szaszłyków. Kreatywne, kolorowe i pachnące ziołami placuszki z polskich warzyw, to pyszny sposób na październikową nudę w kuchni!

    Przepis na placki warzywne z twarożkiem

    Składniki:

    • 40 dag ziemniaków
    • 1 cukinia
    • 3 marchewki
    • 20 dag twarogu
    • 1 ogórek
    • 1 jajko
    • 1/2 szkl. mąki
    • 50 g. kiełków rzodkiewki
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • Olej kokosowy do smażenia
    • Sól
    • Pieprz czarny mielony Appetita
    • Gałka muszkatołowa Appetita

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    2. Marchew obierz, umyj z cukinią (nieobraną) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    3. Do warzyw dodaj mąkę, jajko, przypraw solą Pieprzem czarnym mielonym i Gałką muszkatołową Appetita.
    4. Z masy formuj na patelni małe placki i smażyć je na złoty kolor.
    5. Ogórek obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    6. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jogurt, ogórek, przypraw solą i pieprzem.
    7. Placuszki serwuj z twarogiem.
    8. Przed podaniem posyp dla dekoracji kiełkami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza