Warszawa,-11-2016 r.

W listopadowe wieczory zwykle mamy ochotę na małą przekąskę, która poprawi humor i rozgrzeje po całym dniu w biegu. Świetną propozycją na jesienny podwieczorek są chrupkie, proste w przygotowaniu warzywne placuszki z twarożkiem. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami Appetita, zamienią szare popołudnia i wieczory w złocistą ucztę!

Główny składnik placuszków, czyli sezonowe warzywa, są źródłem cennych witamin i mikroelementów, o które warto zadbać zwłaszcza jesienią. Ta wartościowa przekąska jest świetna zarówno dla wegetarian, ale nasycą się nią także miłośnicy mięsnych dań. Z dodatkiem twarogu, placki doskonale smakują zarówno jako samodzielna przekąska, lub jako dodatek do zrazów czy szaszłyków. Kreatywne, kolorowe i pachnące ziołami placuszki z polskich warzyw, to pyszny sposób na październikową nudę w kuchni!

Przepis na placki warzywne z twarożkiem

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 20 dag twarogu
  • 1 ogórek
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki
  • 50 g. kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Gałka muszkatołowa Appetita

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Marchew obierz, umyj z cukinią (nieobraną) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Do warzyw dodaj mąkę, jajko, przypraw solą Pieprzem czarnym mielonym i Gałką muszkatołową Appetita.
  4. Z masy formuj na patelni małe placki i smażyć je na złoty kolor.
  5. Ogórek obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jogurt, ogórek, przypraw solą i pieprzem.
  7. Placuszki serwuj z twarogiem.
  8. Przed podaniem posyp dla dekoracji kiełkami.

Smacznego!