Ziemniaki to najbardziej popularne warzywo na całym świecie. Można przyrządzać je na różne sposoby. Wszystkim polecam chrupiące ziemniaki z jogurtem naturalnym.
Produkty:
- 6 mączystych ziemniaków
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Przygotowanie:
- Ziemniaki nakłuj w wielu miejscach, ułóż bezpośrednio na kratce w piekarniku i piecz je w 200 stopniach około godziny, aż będą miękkie. Następnie przekrój ziemniaki wzdłuż na pół, wybierz maksymalnie dużo miąższu tak, żeby nie uszkodzić skórki ziemniaka.
- Formę do pieczenia posmaruj lekko oliwą. Ułóż wydrążone ziemniaki. Ziemniaki skrop oliwą z zewnątrz i wewnątrz. Mocno oprósz solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni i piecz 10 minut aż skórka będzie chrupiąca.
- W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, wymieszaj jogurt ze szczypiorkiem w niewielkiej miseczce. Podawaj na stół wraz z gorącymi ziemniakami.
Smacznego!