Chrzan – dodatek w trzech odsłonach na wielkanocny stół

    -

    Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki.

    Chrzan ze śmietaną

    Produkty

    • 200g świeżego chrzanu w korzeniu
    • sok z 1 cytryny
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • sól, cukier

    Przygotowanie:

    1. Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i od razu zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
    2. Utarty chrzan wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

    Chrzan z jajkami

    Produkty

    • 200g świeżego chrzanu w korzeniu
    • 3 jajka
    • 100ml słodkiej śmietany
    • 50ml kwaśnej śmietany
    • sól, cukier, sok z cytryny

    Przygotowanie

    1. Jajka ugotuj na twardo. Po wystygnięciu obierz ze skorupek i posiekaj.
    2. Korzeń chrzanu umyj, oskrob i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    3. Wymieszaj ze śmietaną i jajkami, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

    Chrzan podsmażany ze śmietaną

    Produkty

    • 200g świeżego chrzanu w korzeniu
    • sok z cytryny
    • 2 łyżki masła
    • 75ml kwaśnej śmietany
    • 75ml słodkiej śmietany
    • sól, cukier

    Przygotowanie

    1. Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Od razu zalej go sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.
    2. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć rozdrobniony chrzan i mieszając podsmażaj 4 minuty, uważaj żeby się nie przyrumienił.
    3. Wlej obie śmietany i dopraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i ostudź.

    Smacznego!

    Pomysły na chrzan zaczerpnięto z: „Kuchnia polska”- Marzena Wasilewska

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza