Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki.
Chrzan ze śmietaną
Produkty
- 200g świeżego chrzanu w korzeniu
- sok z 1 cytryny
- 150 ml kwaśnej śmietany
- sól, cukier
Przygotowanie:
- Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i od razu zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
- Utarty chrzan wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Chrzan z jajkami
Produkty
- 200g świeżego chrzanu w korzeniu
- 3 jajka
- 100ml słodkiej śmietany
- 50ml kwaśnej śmietany
- sól, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo. Po wystygnięciu obierz ze skorupek i posiekaj.
- Korzeń chrzanu umyj, oskrob i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszaj ze śmietaną i jajkami, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Chrzan podsmażany ze śmietaną
Produkty
- 200g świeżego chrzanu w korzeniu
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 75ml kwaśnej śmietany
- 75ml słodkiej śmietany
- sól, cukier
Przygotowanie
- Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Od razu zalej go sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.
- W rondlu rozgrzej masło, wrzuć rozdrobniony chrzan i mieszając podsmażaj 4 minuty, uważaj żeby się nie przyrumienił.
- Wlej obie śmietany i dopraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i ostudź.
Smacznego!
Pomysły na chrzan zaczerpnięto z: „Kuchnia polska”- Marzena Wasilewska