Truskawki mają w sobie więcej witaminy C niż cytrusy. Truskawki wzmacniają organizm, chronią przed anemią, zwalczają bezsenność. Truskawki mają wiele zalet, jednak miłość, rozkosz to jest to co do nas przemawia najbardziej. Mały truskawkowy raj dla małych i dużych:)
Placki Jogurtowe z Truskawkami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka gęstego naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5kg truskawek
- 1/2 szklanka cukru
- olej
- sól
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, jogurt naturalny i mleko miksujemy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem.
- Rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy łyżką nieduże placki, smażymy z obu stron na rumiano.
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki (kilka truskawek odkładamy).
- Truskawki kroimy na kawałki, lekko rozgniatamy widelcem.
- Rozgniecione truskawki wkładamy do rondla, posypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.
- Placki nakładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem truskawkowym, dekorujemy resztą truskawek.
Ciasto z truskawkami
Produkty:
- 1/2kg truskawek
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Umyte i obrane truskawki należy przekroić na pół
- Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel- mogel. Stopniowo dodajemy, cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
- Nalewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzchu układamy truskawki.
- Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
- Kiedy ciasto ostygnie wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!