Truskawki mają w sobie więcej witaminy C niż cytrusy. Truskawki wzmacniają organizm, chronią przed anemią, zwalczają bezsenność. Truskawki mają wiele zalet, jednak miłość, rozkosz to jest to co do nas przemawia najbardziej. Mały truskawkowy raj dla małych i dużych:)

Placki Jogurtowe z Truskawkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka gęstego naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5kg truskawek
  • 1/2 szklanka cukru
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, jogurt naturalny i mleko miksujemy.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem.
  3. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy łyżką nieduże placki, smażymy z obu stron na rumiano.
  4. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki (kilka truskawek odkładamy).
  5. Truskawki kroimy na kawałki, lekko rozgniatamy widelcem.
  6. Rozgniecione truskawki wkładamy do rondla, posypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.
  7. Placki nakładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem truskawkowym, dekorujemy resztą truskawek.

Ciasto z truskawkami

Produkty:

  • 1/2kg truskawek
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane truskawki należy przekroić na pół
  2. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel- mogel. Stopniowo dodajemy, cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
  3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  4. Nalewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzchu układamy truskawki.
  5. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
  6. Kiedy ciasto ostygnie wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!