Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

    -

    Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy.

    ciasto marchewkowe vog 4 1

    Składniki (torownica o średnicy 7 cm):

    • 350 g marchewki (waga po obraniu)
    • 4 jajka rozmiar L
    • 280 g mąki orkiszowej
    • 200 g drobnego cukru do wypieków
    • 200 ml oleju rzepakowego Rapso
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • olejek pomarańczowy (5–6 kropli)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Dodatki:
    • 500 g mascarpone
    • 2 gorzkie czekolady
    • 300 g śliwek suszonych Kresto
    • 2 łyżki masła
    • 100 ml wódki
    • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    • gorzkie kakao

    ciasto marchewkowe vog 1

    Wykonanie:

    • Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
    • Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól i zacznij ubijanie. Następnie dosyp cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
    • Dodaj olej i całość miksuj do momentu połączenia składników.
    • Dodaj startą marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy, a następnie wymieszaj szpatułką.
    • Na koniec dosyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz dokładnie wszystkie składniki.
    • Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do momentu uzyskania suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
    • Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię i dodaj masło. Podsmażaj je 5–6 minut, często mieszając.
    • Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź zawartość.
    • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.
    • Przełóż do misy miksera serek mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.
    • Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Posmaruj musem śliwkowym, a na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta.
    ciasto marchewkowe vog 5

    SMACZNEGO!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza