Ciepły posiłek zawsze pod ręką – wybieramy termos obiadowy

    -

    Termos obiadowy to niezastąpiony element nie tylko w pracy, lecz także na szlaku w górach czy na biwaku. To małe naczynie pomaga w wygodnym i przede wszystkim bezpiecznym transporcie żywności i napojów oraz na utrzymywaniu ich w odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas. Aktualnie na rynku znajdziemy ogromną ilość tego rodzaju produktów. W tym tekście podpowiemy jak wybrać termos długo trzymający ciepło.

    Termos obiadowy i jego zalety 

    Termos obiadowy to niezwykle wygodny, praktyczny oraz bezpieczny sposób na przetransportowanie obiadu do miejsca pracy, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy tam możliwości podgrzania jedzenia. Dzięki niemu mamy gwarancję, że w przerwie obiadowej zjemy posiłek w odpowiedniej temperaturze. Każdy termos obiadowy jest wyposażony w próżnię chłodniczą, czyli przestrzeń o bardzo niskim ciśnieniu, którą ograniczają cienkie ścianki pokryte lustrzaną warstwą odbijającą światło. Taka budowa pozwala uniknąć strat ciepła oraz utrzymać danie w odpowiedniej temperaturze. Przed włożeniem pierwszego posiłku należy “zahartować” naczynie wlewając do niego wrzątek na kilka minut. Dzięki temu z pewnością będziemy mogli dłużej cieszyć się ciepłym obiadem. 

    simon migaj af9qz4nhmpk unsplash1

    Jaka pojemność będzie najlepsza? 

    Pojemność to jedna z podstawowych kwestii podczas wyboru termosu. Im większa, tym więcej napoju bądź jedzenia możemy zabrać ze sobą, jednak z drugiej strony nasz bagaż stanie się też cięższy. W ofercie producentów możemy znaleźć: 

    • małe termosy – (od 0,3 l), to idealne rozwiązanie dla jednej osoby, która wybiera się np. na pieszą wycieczkę. Ten model sprawdzi się np. w górach, jeśli możemy co jakiś czas uzupełnić zapasy ciepłego napoju na przykład w schronisku, 
    • średnie termosy – (od 0,7 do 1,5 l) – są najbardziej poręczne i funkcjonalne. Ze średnich termosów może korzystać nawet kilka osób podczas dłuższych rekreacyjnych spacerów. Pomimo tego, że są bardziej pojemne, pozostają wygodne w użyciu, 
    • duże termosy – (od 2 l do nawet 5 l) – niestety przez swoje gabaryty są najmniej poręczne i praktyczne przede wszystkim z uwagi na ciężar. Termosy o powyższych pojemnościach są najczęściej wykorzystywane do przetransportowania obiadu do miejsca pracy. 

    Przede wszystkim szczelność! 

    Nie da się ukryć, że z wysokimi temperaturami transportowanego posiłku oraz przede wszystkim ciśnieniem panującym wewnątrz naczynia wiążą się pewnego rodzaju zagrożenia. Niestety podczas transportu może dojść do małego “wybuchu”, po którym składniki naszego obiadu wypełnią np. zakamarki plecaka. Inną sytuacją z jaką możemy się spotkać jest, “strzał” gorącej pary. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych niespodzianek, możemy zdecydować się na zakup termosu obiadowego wyposażonego w tzw. zawory bezpieczeństwa. 

    Wygląd też ma znaczenie 

    Termosy są zazwyczaj produkowane ze stali nierdzewnej, choć zdarza się także, że bywają pokryte z wierzchu różnego rodzaju materiałami, np. tworzywem lub gumą. Warto zakupić model wyposażony w dodatkową izolację lub antypoślizgowe elementy, które ułatwią nam trzymanie, a także bezpieczne nalewanie napojów. 

    Estetyka termosu obiadowego to kwestia indywidualnych preferencji osoby, która będzie z niego korzystać. Aktualnie na rynku znajdziemy modele nie tylko w wersji dla dorosłych, lecz także dla dzieci – są one dość często kolorowe, dodatkowo ozdobione postaciami z bajek lub ciekawymi wzorami. 

    Każdy z nas wie, że nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek w ciągu dnia, niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy, czy przebywamy na górskim szlaku. Termos obiadowy daje nam możliwość, zabrania ze sobą swojego ulubionego dania. Dzięki temu możemy zjeść coś innego i bardziej wartościowego niż kanapki.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza