W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie: słowiańską na północy kraju, dalmacką na wybrzeżu oraz górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.

Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby i owoce morza. A część lądowa, która jest odcięta od wybrzeża górami ma kuchnie sytą, mięsną i mączną zaczerpniętą z Wiednia i Węgier.

W części górskiej miejscową chlubą jest wyjątkowa odmiana indyka, zwaną zagorski puran. Także w rejonie górskim ze względu na bardziej ostry klimat przed posiłkami pije się kieliszeczek rakii- chorwackiej mocnej wódki.

Potrawy z makaronu i pizzę można zjeść w całej Chorwacji.

Zapiekane cukinie z aromatycznymi ziołami

Produkty:

  • 4 cukinie
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • olej
  • świeże zioła – tymianek, oregano, rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na duże plastry. Oprósz solą ziołową oraz pieprzem i skrop olejem.
  2. Warzywo ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż ziołami.
  3. Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
Zródło-”Wielka Księga Kucharska” Kolekcja Pani Domu