W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie: słowiańską na północy kraju, dalmacką na wybrzeżu oraz górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.
Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby i owoce morza. A część lądowa, która jest odcięta od wybrzeża górami ma kuchnie sytą, mięsną i mączną zaczerpniętą z Wiednia i Węgier.
W części górskiej miejscową chlubą jest wyjątkowa odmiana indyka, zwaną zagorski puran. Także w rejonie górskim ze względu na bardziej ostry klimat przed posiłkami pije się kieliszeczek rakii- chorwackiej mocnej wódki.
Potrawy z makaronu i pizzę można zjeść w całej Chorwacji.
Zapiekane cukinie z aromatycznymi ziołami
Produkty:
- 4 cukinie
- sól ziołowa
- pieprz
- olej
- świeże zioła – tymianek, oregano, rozmaryn
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na duże plastry. Oprósz solą ziołową oraz pieprzem i skrop olejem.
- Warzywo ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż ziołami.
- Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zródło-”Wielka Księga Kucharska” Kolekcja Pani Domu