Co można dobrego zjeść w Chorwacji

    -

    W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie: słowiańską na północy kraju, dalmacką na wybrzeżu oraz górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.

    Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby i owoce morza. A część lądowa, która jest odcięta od wybrzeża górami ma kuchnie sytą, mięsną i mączną zaczerpniętą z Wiednia i Węgier.

    W części górskiej miejscową chlubą jest wyjątkowa odmiana indyka, zwaną zagorski puran. Także w rejonie górskim ze względu na bardziej ostry klimat przed posiłkami pije się kieliszeczek rakii- chorwackiej mocnej wódki.

    Potrawy z makaronu i pizzę można zjeść w całej Chorwacji.

    Zapiekane cukinie z aromatycznymi ziołami

    Produkty:

    • 4 cukinie
    • sól ziołowa
    • pieprz
    • olej
    • świeże zioła – tymianek, oregano, rozmaryn

    Przygotowanie:

    1. Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na duże plastry. Oprósz solą ziołową oraz pieprzem i skrop olejem.
    2. Warzywo ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż ziołami.
    3. Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!
    Zródło-”Wielka Księga Kucharska” Kolekcja Pani Domu

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza