Utrzymanie śnieżnobiałego uśmiechu nie jest proste – codzienne szczotkowanie, regularne wizyty u dentysty i kosztowne zabiegi okażą się nic nie warte, jeśli w swojej diecie masz produkty, które powodują przebarwienia zębów. Poznaj listę produktów, które najbardziej barwią zęby.
Herbata i kawa
Herbata, zwłaszcza czarna, jest dla zębów największym wrogiem. Zdaniem dentystów herbata jest bardziej szkodliwa niż kawa! Rzecz jasna herbata ani kawa nie odbarwią zębów od razu, ale jeśli pijesz je często, możesz się spodziewać, że zęby będą się stawały coraz ciemniejsze. Dlatego ograniczaj spożycie kawy i herbaty, a zamiast herbaty czarnej sięgnij po herbaty ziołowe i białe, które wyrządzają znacznie mniej szkód. Do kawy dodaj tłustego mleka – zneutralizuje związki barwiące zęby.
Sosy
Im ciemniejszy sos, tym silniejszy pigment, który osiądzie na Twoich zębach. Najgorsze są pod tym względem sosy orientalne (sojowy i curry) oraz bliski nam sos pomidorowy. Ciężko by było z nich całkowicie zrezygnować, więc przy posiłkach popijaj wodę, a po posiłku koniecznie umyj zęby.
Wino
Plamy z wina trudno sprać, więc nie powinno być zaskoczeniem, że i na zębach zostaną na długo. Wino ma kwaśny odczyn, i przez to niszczy szkliwo. Dlatego zabrudzenia z wina szybko dostają się w głąb zębów, jeszcze bardziej utrudniając usunięcie przebarwień. Bogaty w wapń ser jest dobrą przeciwwagą dla szkodliwych cech wina, warto więc podczas degustowania wina mieć pod ręką deskę serów.
Jagody, maliny, wiśnie
Nie trzeba nikogo przekonywać o barwiących właściwościach tych owoców. Choć przebarwienia z soku owocowego szybko znikają, częste spożywanie jagód czy wiśni może być szkodliwe dla wrażliwych zębów.
Przetwory z ciemnych owoców
Poza świeżymi owocami uważaj na ich przetworzone odpowiedniki. Ciasta z owocami leśnymi, dżemy i konfitury, czy suszone owoce zawierają tyle samo pigmentu, co ich świeże odpowiedniki.
Barwione napoje i słodycze
Po pierwsze, wszystkie sztuczne pigmenty barwią bardzo silnie. Po drugie, wiele napojów gazowanych (jak i energy drinków!) zawiera związki kwasowe, osłabiające szkliwo. Po trzecie, wysoka zawartość cukru w takich produktach to podwyższone ryzyko próchnicy. Unikaj jak ognia!
Papierosy
O szkodliwości palenia napisano już wiele, ale przypomnieć nie zaszkodzi – palenie tytoniu powoduje silne, trudno usuwalne przebarwienia zębów. Jeśli więc nie chcesz mieć 'zębów palacza’, nie zaczynaj palić.
Dla ochrony – biała dieta
Jeśli jesteś po zabiegu wybielania zębów, koniecznie przejdź na 'białą dietę’. Z diety na 2 tygodnie powinnaś usunąć produkty z powyższej listy, a w zamian za to sięgnij po jogurty (wysoka zawartość wapnia i fosforu działa ochronnie na szkliwo), oraz gruszki i jabłka, które wzmagają wydzielanie śliny.
Konsultacja merytoryczna: www.drogapozdrowie.pl